News

NINA news

Har tallfestet antall rømt oppdrettslaks i Namsenvassdraget

Published on: 22. October 2015
Author: Anne Olga Syverhuset

For første gang har forskere nå kunnet tallfeste hvor mange oppdrettslaks det er i Namsenvassdraget. Det gir ny innsikt i hva som er mulig av tiltak.

Har tallfestet antall rømt oppdrettslaks i Namsenvassdraget
Basert på fangst i kilenot, har forskerne kunnet beregne hvor mye rømt oppdrettslaks det er i vassdraget. Foto: Tor Næsje.

Over 3 år har forskere ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) undersøkt fangst, atferd og andeler av villaks og rømt oppdrettslaks i Namsfjorden og Namsenvassdraget.

–  Nytt i år er at vi har kunnet beregne et tall på hvor mye rømt oppdrettslaks det er i vassdraget, basert på mengden fangst i kilenot, forteller forskningsleder Tor F. Næsje i NINA.

 

Oppdrettslaksen er ujevnt fordelt i elva

Beregningene for 2014 viser at det var 600-700 rømte oppdrettslaks i Namsenvassdraget i villaksens gytetid, eller en andel på 4-5 prosent. Oppdrettslaksen er imidlertid ikke jevnt fordelt utover vassdraget.

–  Mens villaksen i større grad bruker hele vassdraget, befinner de fleste oppdrettslaksene seg i hovedvassdraget Namsen, der det er størst vannføring. I gytetiden er de i stor grad konsentrert i de 20 øverste kilometerne av Namsen, forklarer Næsje.

Det betyr at det er en mye høyere andel av rømt oppdrettslaks i enkelte lokale områder.

 

Må fiske i over 9000 timer

–  Det at vi kvantifiserer og får et tall, og ikke bare en andel, er helt nytt, og sier noe om hva som er praktisk mulig av tiltak for å fiske ut rømt oppdrettslaks, sier Næsje.

For å fiske ut halvparten av oppdrettslaksen har forskerne beregnet at en må fiske minst 9000 timer. Sannsynligvis mer. Da vil en samtidig ha fisket 2500 villaks.

–  Konklusjonen er at det ikke er praktisk mulig å fiske ut oppdrettslaksen, oppsummerer Næsje.

I stedet anbefaler forskerne å fange oppdrettslaksen når den er på vei opp i elva.

 

Kilenotfiske fungerer som et varselsystem

Det viser seg å være en god sammenheng mellom andelen av oppdrettslaks som går i kilenota, og det forskerne senere finner i vassdraget. Kilenotfisket fungerer dermed som et varselsystem.

–  Det betyr at man ved mye oppdrettslaks rekker å sette opp ledegjerder og fiskefeller, og kan stenge elva og sortere fisken på vei opp, forteller Næsje.

Siden villaksen hovedsakelig går opp i juni og juli, og oppdrettslaksen går opp i juli og august, kan man dessuten tenke seg at man kan la elva renne fritt i starten av sesongen. Det vil være kostnadsbesparende å kun stenge elva i de periodene, og i de årene, som det går opp mye oppdrettslaks i elva.

 

Kontaktperson: Tor Næsje

Les mer: NINA Rapport 1138: Villaks og rømt oppdrettslaks i Namsfjorden og Namsenvassdraget: Fangst, atferd og andeler rømt oppdrettslaks

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: