News

NINA news

Naturindeks for Norge

Published on: 2. February 2009
Author: Camilla Næss

NINA har ledet arbeidet med å utvikle en metode for å måle tilstanden i norsk natur. Naturindeksen måler tilstanden ved å se på bestandsendringer i arter. Metoden er testet ut i Midt-Norge, og erfaringene skal benyttes til å framstille naturindeks for hele Norge i løpet av 2010.

Naturindeks for Norge
Foto © R. S. Larsen
Naturindeksen for Midt-Norge ligger på ca.0,7. Dette betyr at artene i gjennomsnitt har ca 70 % av antall individer de ville hatt i urørt natur. I dette pilotarbeidet for Midt-Norge inngår 126 indikatorer (arter eller indirekte mål på arter), alt fra marine arter som torsk til gjengroing av kulturlandskap og forekomst av gamle trær i skog. Mange forskningsinstitutt har bidratt med data, bl.a. Skog og landskap, Havforskningsinstituttet, Bioforsk, NIVA og NINA. Metoden vil bli videreutviklet i 2009, og planen er at naturindeks for hele Norge skal presenteres i 2010 og inngå i nasjonal statistikk.

Oppdragsgiver for naturindeksarbeidet er Direktoratet for naturforvaltning.

Kontaktperson i NINA: Olav Skarpaas
Her kan du lese mer:
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: