News

NINA news

Ny kunnskap om lakselus

Published on: 9. February 2012
Author: Oddmund Rønning

Med høy lokal tetthet av oppdrettsanlegg øker smittebelastningen av lakselus, til tross for mer intensive tiltak som leppefisk og medikamenter.

Ny kunnskap om lakselus
Mye laksefisk i et oppdrettsområde medfører høyt smittepress av lakselus. Foto K. Bevanger/NINA

NINA-forsker Audun Stien er en av forfatterne av en artikkel som nylig ble publisert i den høyt rangerte journalen Proceedings of the Royal Society B. Studien har vært et samarbeidsprosjekt mellom forskere fra Veterinærinstituttet, Norsk Regnesentral og Norsk institutt for naturforskning (NINA).

- I områder med høye tettheter av oppdrettsanlegg har anleggene generelt høyere infeksjonsnivåer av lakselus, sier Stien. Dette på tross av at de behandler fisken oftere med medikamenter for lakselus i disse områdene, og bruker mer leppefisk i mærene for å holde infeksjonsnivåene nede.

- Vi argumenterer i artikkelen for at det med dagens produksjonsmetoder følger økende kostnader og problemer knyttet til lakselus med økende tetthet av oppdrettsanlegg i nærområdet, sier han.

- Sammenhengene som dokumenteres i studien gir viktig kunnskap for den videre utviklingen av oppdrettsnæringen i Norge, avslutter Stien.
 

Les mer:

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: