News

NINA news

Ny rekord i Avlsprogrammet for fjellrev, men ingen ynglinger i det fri i år

Published on: 21. August 2009
Author: Camilla Næss

Denne sommeren er 40 valper klar for utsetting, som er ny rekord for avlsprogrammet. Foreløpige resultater fra overvåkingsprogrammet på fjellrev har imidlertid ikke dokumentert ynglinger i det fri i Norge i år. I Sverige er det to ynglinger, men med få valper. Lite smågnagere i fjellet er årsaken.

Ny rekord i Avlsprogrammet for fjellrev, men ingen ynglinger i det fri i år

I overvåkningsprogrammet på fjellrev, som drives av NINA, har Statens naturoppsyn (SNO) gjennom våren og sommeren fulgt opp fjellrevhi i aktuelle fjellområder for å kartlegge aktivitet og ynglinger av fjellrev. Så langt er det ikke dokumentert noen ynglinger av fjellrev i Norge. Nina E. Eide, NINA mener at årsaken er mangel på smågnagere i fjellet. - Fjellreven er avhengig av tilgang til i smågnagere og i bunnår, som i år, er det relativt vanlig at fjellreven ikke får fram valper, forklarer Eide. I 2007 og 2008, hvor smågnagerbestandene var på topp, ble det dokumentert henholdsvis 16 og 13 ynglinger av fjellrev i Norge.

Denne sommeren er det født seks kull og ca 40 valper i avlsstasjonen, som er ny årsrekord i avlsprogrammet. Programmet startet i 2005 og frem til 2008 var det født 11 kull og totalt 64 valper i avlsstasjonen på Sæterfjellet. - Med årets produksjon har avlsprogrammet nå rundet 100 valper, sier prosjektleder Arild Landa, NINA. I løpet av september/oktober vil det bli bestemt hvor årets valper skal settes ut. Tidligere er det satt ut i Dovrefjell, i Sylane og i Nordland. Avlsprogrammet for fjellrev, som utføres av NINA på oppdrag fra DN, har som mål å reetablere fjellrev i områder hvor arten er utdødd eller er fåtallig. Avlsprogrammet består av 9 fjellrevpar som lever i store innhegninger i et naturlig fjellmiljø. Dyrene fôres med revefôr og fallvilt og er derfor ikke avhengige av tilgang på smågnagere. – Det er positivt at vi klarer å få fram valper også i år hvor det ikke finnes gnagere, sier en entusiastisk Landa. Prosjektet jobber nå med å forbedre opplegget for foring i utsettingsområdene. - Målet er at dette foringsregimet blir så godt at vi kan frikople fjellreven fra gnagersyklusen også i det fri mens vi jobber med å bygge opp bestandene, forklarer Landa.

Kontaktperson i NINA:   
Arild Landa, avlsprogrammet for fjellrev
Nina E. Eide, overvåkingsprogrammet

Her kan du lese mer:
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: