News

NINA news

Nytt system for naturkartlegging i ferskvann

Published on: 15. March 2022
Author: Anne Olga Syverhuset

Denne uka lanseres et  revidert system for kartlegging av naturtyper i ferskvann. Samtidig kommer en metodehåndbok med aktuelle metoder og utstyr for kartlegging i ferskvann.

Nytt system for naturkartlegging i ferskvann
NiN har vært brukt til kartlegging av naturtyper på land i flere år, men i liten grad i ferskvann. Her er ei moderat kalkrik ferskvanns-undervannseng i elv i Gudbrandsdalslågen. Foto: Børre K. Dervo / NINA.

For å kunne ta bedre vare på sjeldne og trua naturtyper, må vi vite hva slags natur vi har hvor. Her kommer Natur i Norge (NiN) inn. NiN er Artsdatabankens system for å beskrive og kartlegge naturtyper i Norge, og Stortinget har bestemt at  NiN skal legges til grunn for all kartlegging av natur i offentlig regi. Etter flere år med revisjon kommer det nå et nytt system for NiN-kartlegging i ferskvann.

– Først nå er også ferskvannsdelen av NiN så ferdig at den egner seg til å bruke til kartlegging, forteller NINA-forsker Børre K. Dervo, som sammen med NINA-kollegene Lars Erikstad og Ann-Kristin Schartau har deltatt i arbeidsgruppen som har revidert systemet.

NiN har vært brukt til kartlegging av naturtyper på land i mer enn sju år, men i ferskvann har det hittil bare vært gjort testkartlegginger og litt kartlegging av verneområder. 

Mer detaljert og forberedt til bruk

Systemet har blitt både mer detaljert, og mer forberedt til bruk i kartlegging. 

Tidligere var det for eksempel ikke noe skille i systemet mellom bunnen i elver og innsjøer, mens det i den reviderte versjonen skilles mellom innsjøbunn og elvebunn. Den nye inndelingen fanger opp de store forskjellene i økosystemer i rennende vann kontra økosystemer i stillestående vann.

På Artsdatabankens nettsider ligger beskrivelser av de ulike hovedtypene og kartleggingsenheter. Der finner vi også en feltveileder for kartlegging.

– Denne skal vi teste i felt til sommeren, sammen med konsulentselskaper og andre forskningsinstitusjoner som NIVA; NORCE og Naturhistorisk museum ved UiO, forteller Dervo.

Ny metodehåndbok beskriver metoder og utstyr i detalj

I tillegg til feltveilederen, som gir de generelle rammene for NiN-kartlegging i ferskvann, har Dervo og kollegene publisert en metodehåndbok som støtter opp under feltveilederen. Her beskriver de i detalj aktuelle metoder og utstyr som kan brukes til kartlegging av ferskvann.

– Vi regner med at mange av de som skal ta i bruk ferskvannssystemet har erfaring med NiN på land. I ferskvann er det en del spesielle metoder, og denne metodehåndboka er skrevet slik at du ikke trenger være ferskvannsøkolog eller limnolog for å kunne gjøre en NiN-kartlegging, forklarer Dervo.

Kartlegging uten gummistøvler

Parallelt med revideringsarbeidet har Dervo og kolleger testet ut metoder for prediksjonsmodellering av naturtyper i ferskvann.

– Før vi går ut og tar på gummistøvler, bør vi analysere de dataene som er tilgjengelige. Kalkrik innsjøbunn er for eksempel en naturtype med høyt naturmangfold. Ved å ta utgangspunkt i geologiske kart og annen kunnskap, kan vi modellere hvor vi har kalkrike dammer i Norge, forklarer Dervo.

Dette arbeidet er nå oppsummert i NINA Rapport 2079 – Prediksjonsmodellering av naturtyper i ferskvann, som også er publisert i dag.

Lanseringswebinar tirsdag 15.mars

15.mars lanseres det nye typesystemet for ferskvann gjennom et webinar. Der vil Dervo beskrive det reviderte systemet for ferskvann, Rune Halvorsen fra Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo fortelle om hva som er gjort under revideringen og Anne Britt Storeng fra Artsdatabanken fortelle om prosessen fram mot den nye NiN-versjonen. 

Les mer: 

Liminisk kartlegging (artsdatabanken.no)
Typeinndeling (artsdatabanken.no)

Kontakt: Børre K. Dervo

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: