News

NINA news

Overvåking viser langtidstrender for norsk natur

Published on: 26. August 2010
Author: Camilla Næss

Årets TOV-rapport bekrefter den trenden vi har sett en god stund allerede, der registrerte endringer i overvåkingsområdene kan knyttes både til endringer i klima og forurensningsbelastninger.

Overvåking viser langtidstrender for norsk natur
Kongeørn. Foto © J.O. Gjershaug/NINA

Tydelige trender

Program for terrestrisk naturovervåking (TOV) har siden oppstarten i 1990 omfattet integrert naturovervåking med vekt på vanlige naturtyper i boreale og alpine områder. Resultatene fra fjorårets naturovervåking viser tydelige endringer som blant annet kan tilskrives et varmere klima og endring i forurensningsbelastninger.

  • Spesielt for lav på trær finner vi en endring i artssammensetningen som stemmer godt overens med teorien om et varmere klima og en lengre vekstsesong.  
  • Egglegging hos svarthvit fluesnapper viser god sammenheng med middeltemperaturen i mai.
  •  I en del av de sørlige overvåkingsområdene tyder framgang for nitrogenelskende markvegetasjon på økt nitrogentilgang.
  •  Det er ikke funnet indikasjoner på negative effekter av forurensning for bestandsnivå eller produksjon hos fugl og smågnagere.
  •  Rapporten viser lav ungeproduksjon for kongeørn og jaktfalk, uten at årsakene til dette kan tilskrives annet en naturlig variasjon.

Kunnskap om endringer i naturen

TOV skal gi miljøforvaltningen kunnskap om langsiktige endringer i naturen, og eventuelle sammenhenger med menneskelig påvirkning som for eksempel klimaendringer, sur nedbør, nitrogentilførsel og arealbruk. Fra Lund i sør til Dividalen i nord overvåkes lav og alger på trær, markvegetasjon, smågnagere, spurvefugl, lirype, jaktfalk og kongeørn.

Overvåkingen utføres av NINA og samarbeidspartnere ved Universitetet i Oslo og i Norsk institutt for skog og landskap.

Kontaktperson i NINA: Erik Framstad

 

Her kan du lese mer:

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: