News

NINA news

Plantenes sexliv gir dem verdensherredømme

Published on: 5. June 2020
Author: Juliet Landrø

Når det drypper fra nesa og klør i øynene kan du trøste deg med at all denne blomstersexen gir oss en grønnere planet! I nyeste episode av NINA-podkasten Naturligvis forteller forsker, botaniker og allergiker Kristine Bakke Westergaard om de utallige metodene plantene har for å formere seg.

Plantenes sexliv gir dem verdensherredømme

Historien om bien og blomsten er virkelig bare begynnelsen. Noen planter bruker enorme fristende blomster fylt av nektar for å lokke til seg flaggermus, noen er som oss mennesker og trenger en hann- og hunn-plante for å skape et avkom, mens andre rett og slett kloner seg selv.

–Hadde plantene vært på Facebook, ville statusen på forholdet deres vært «It’s complicated», sier Bakke Westergaard.

I tillegg til de utallige metodene for å formere seg, har de også mange ulike strategier for å spre frøene sine. Noe sender frøene ned gjennom elver, andre har en slags «pepperbøsse» som drysser frøene utover, andre går for borrelås, kroker eller saftige bær.

­–500 millioner år med erfaring, altså evolusjon, har sørget for at plantene kan bruke ulike metoder for å spre seg over alt på planeten – heldigvis for oss, sier hun.

Hør episoden her eller søk på "Naturligvis" i iTunes, Spotify, Google podcast, Podcast Addict eller der du pleier å finne podkastene dine!

Mer om frø og spredning:

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: