News

NINA news

Praktbok om fiske i Vågå, Jotunheimen

Published on: 15. December 2021
Author: Bjørg Bruset

Fiske har historisk hatt stor verdi for vagværane. No er dette dokumentert grundig og vel i ei ny bok om fiske i Vågå og Jotunheimen, heile femti fiskevatn er omtalt. Dette omfattar også Gjende, sjølve dronninga blant vatna i dette fjellriket.

Praktbok om fiske i Vågå, Jotunheimen

Trygve Hesthagen, seniorforskar i NINA, fekk tidleg interesse for fiske og fiskestell i Vågå. Tidleg på 1980- talet fikk han kontakt med fjelloppsynsmann Bjørn Groven, og det vart allereie da mykje snakk om fiske i eldre tid.

-Det var starten på mi interesse for fiske i Våga, sier Trygve Hesthagen.

Boka er gjeve ut på eige forlag. Medforfattar på boka er Einar Kleiven, som er oppvaksen i Vågå og pensjonert forskar frå NIVA.

Boka har omtale av fisk i førhistorisk tid, strid om fiskerettar og fiskevatn, forvaltning og kultivering. All fisk i Jotunheimen er sett ut, og boka  gjev  ei god oversikt over utbreiinga til dei ulike fiskeslaga. Boka omtalar også kor viktig fisken var som mat i tidlegare tider. Eit kapittel er via utviklinga av sportsfiske, og alt på midten av 1850-talet kom dei dei fyrste engelske sportsfiskarane til Jotunheimen Og ikke minst, boka har oversikt over fisk og fiske i femti vatn. Boka er rikt illustrert med over 200 bilete, mange av dei i eldre i svart og kvitt.

Boka er å få kjøpt i bokhandlar og i butikkar på Lillehammer, Ringebu, Vinstra, Otta, Vågå, Lom og Skjåk.

Kontakt: Trygve Hesthagen

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: