News

NINA news

Rømt oppdrettslaks i elvene kommer stort sett fra nærområdet

Published on: 12. July 2022
Author: Beate Hoddevik/Havforskningsinstituttet

– Foreløpige analyser viser at rømt laks som svømmer opp i elvene kommer fra nærområdet – men ikke nødvendigvis samme produksjonsområde, sier havforsker Vidar Wennevik.

Rømt oppdrettslaks i elvene kommer stort sett fra nærområdet

Ifølge forskeren er det en sammenheng mellom hvor mange oppdrettslaks som rapporteres rømt i et produksjonsområde for akvakultur, og andel rømte oppdrettslaks i elvene.

– Men vi ser også at de rømte fiskene kan ha svømt et stykke før de går opp i elva, og på veien kan de ha krysset grensen for produksjonsområdet, sier han.

Dette kommer fram i de første og foreløpige analysene av hvor rømt laks i elvene kommer fra, og er inkludert i årets rapport om rømt oppdrettslaks i vassdrag. Rapporten er en bestilling fra Fiskeridirektoratet.

– Kunnskap om hvordan rømt oppdrettslaks sprer seg etter en rømming er viktig for å vurdere risikoen for laksevassdrag og utvikle effektive tiltak for å fjerne rømt oppdrettslaks når rømmingen først har skjedd, sier Wennevik.

Svømmer all rømt laks opp i elvene?

Om en rømt oppdrettslaks svømmer opp i elvene er avhengig av hvilken årstid den rømmer og hvor stor den er.

– Oppdrettssmolt som rømmer om våren går ut i havet på samme måte som villsmolt. Selv om dødeligheten er høy, kan de komme tilbake til elvene for å gyte året etter, sier Wennevik.

Samtidig er fiskene som har vært en periode i havet bedre rustet til konkurransen på gyteplassen enn nylig rømt fisk.

– Men også stor fisk som rømmer om sommeren eller tidlig på høsten kan bli gyteklare og gå opp i elvene og delta i gytingen.

Generelt lite rømt oppdrettslaks

– Resultatene fra overvåking av rømt oppdrettslaks i vassdragene i 2021 viser at det er lave andeler rømt oppdrettslaks i de fleste vassdragene, sier Wennevik.

I 140 av de 178 vurderte laksevassdragene har forskerne klassifisert innslaget av rømt laks som lavt. Likevel påpeker Wennevik at det fortsatt er en del vassdrag med høyt innslag.

– I disse vassdragene er det høy risiko for genetisk påvirkning på villaksbestanden fra rømt oppdrettslaks som deltar i gytingen. Vassdrag med høyt innslag av rømt oppdrettslaks finnes i flere fylker, blant annet i Vestland og i Nordland, sier han.

Referanse:

Wennevik, V. m.fl, Rømt oppdrettslaks i vassdrag i 2021 — Rapport fra det nasjonale overvåkningsprogrammet. Rapport fra havforskningen 2022-21.

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: