News

NINA news

Se dyrene som lever like utenfor Oslo

Published on: 21. July 2016
Author: Jan Arne Stokmo

En ny film fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) gir et unikt innblikk i dyrelivet i skogen, bare kilometer fra hovedstaden.

Se dyrene som lever like utenfor Oslo
To ulver i skogen utenfor Oslo. Foto: http://viltkamera.nina.no/

Filmen er satt sammen av klipp fra en periode på to måneder i vår, og viser blant annet ulv, rev, hare, grevling og elg, som lever kun ti kilometer fra Oslo.

– Dette viltkameraet er utplassert nord i Enebakk kommune og målet er å studere gaupe, men vi opplever at det også gir oss et innblikk i hele skogøkosystemet, forklarer John Odden, seniorforsker i NINA.

Se filmen her!

Se dyrene som lever i skogen like utenfor Oslo from NINAforskning on Vimeo.

Mye aktivitet i skogen

NINA har utplassert 350 viltkameraer i Norge, fra Østfold i sør til Troms i nord. Kameraene gjør det mulig å studere gauper og andre byttedyr, uten å være i kontakt med dem.

– Resultatene fra gaupeovervåkingen har så langt vært gode, og vi erfarer i tillegg at viltkameraer kan gi oss mer informasjon om dyrelivet i skogen. Kameraene kan for eksempel brukes til å forske på hvordan klima og jakt påvirker dyrelivet. De kan overvåke dyrenes helsetilstand, og blant annet påvise skabb. De kan også brukes til å registrere fremmede arter, forklarer Odden.

Deler med publikum

Viltkameraene er utplassert ved hjelp av lokale kjentfolk. I tillegg til filmsnutter som dette, legger NINA ut filmklipp og bilder fra viltkameraene på en egen nettside på internett.

– Besøk oss gjerne på http://viltkamera.nina.no/! oppfordrer Odden.

Prosjektet er finansiert av regional og nasjonal viltforvaltning. Alle bilder av mennesker blir slettet umiddelbart.

Kontaktperson i NINA:

John Odden, seniorforsker

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: