News

NINA news

Skarvekonflikter på agendaen

Published on: 3. July 2018
Author: Anne Olga Syverhuset

Mellomskarven begynner å bli tallrik enkelte steder i innlandet, og den skaper mange konflikter. I oktober arrangeres konferansen «Skarv i innlandet» på Hunderfossen.

Skarvekonflikter på agendaen
Foto: Finn Audun Grøndal

Storskarven er en art som lager mange konflikter i de vassdragene den etablerer seg, og det begynner å bli mange mellomskarv, en underart av storskarv, enkelte steder i innlandet. 

? I Lågendeltaet har det vært en stor konflikt i flere år, og fiskere er bekymret for at de spiser opp fisken, spesielt harr og ørret, sier NINA-forsker Oddgeir Andersen, som står i spissen for konferansen «Skarv i innlandet» som går av stabelen på Hunderfossen i oktober.

Hekkende skarv befinner seg langs kysten nå på sommeren, mens de som ikke hekker har trukket til innlandet. Utover høsten blir det flere og flere i innlandet.

Sprer parasitter

I tillegg til å spise fisk, har skarven med seg parasitter fra Europa som potensielt kan bli introdusert i norske vassdrag.

– I Finland er en stor andel av brislingen infisert av en parasitt som reduserer matkvaliteten på fisken. Denne parasitten fantes ikke der for 10-15 år siden, og skarven har fått skylda. Vi vet for lite om effektene av at skarv nå tar i bruk nye områder i innlandet, sier Andersen.

Skarvekonfliktene er et nordeuropeisk fenomen. I Danmark er det for eksempel store problemer i elvene vinterstid, og en nebbsik er i ferd med å dø ut. Det samme skjer andre steder langs kysten i Østersjøen.

Skal utveksle erfaringer

Konferansen «Skarv i innlandet» arrangeres i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund for å utveksle erfaringer mellom forskere, forvaltere og berørte aktørgrupper i Europa.

– Konferansen handler om hvilke effekter skarven i Innlandet har på økosystemet. Den er mest for kommunalt og fylkeskommunalt ansatte, men også andre brukergrupper som jeger- og fiskeforeninger, sier Andersen.

Deltakerne skal lære av forvaltere fra Sverige, Danmark, Finland og Tsjekkia, som har levd med skarven i mange år.

For påmelding, program og mer informasjon se konferansesiden.

Kontaktperson: Oddgeir Andersen

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: