News

NINA news

Storsalamanderens hemmeligheter avsløres

Published on: 8. September 2010
Author: Bjørg Bruset

Ved Lahelldammen i Lier følger NINAs forskere nå storsalamanderens bevegelser på veg til dvale for vinteren. Blant annet følges sju individer med radiosender. – Denne overvåkningen gir banebrytende resultater som kommer både storsalamanderen og andre arealinteresser ved dammene til gode, sier forskningssjef Børre Dervo.

Storsalamanderens hemmeligheter avsløres
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim med den nye rapporten i hånda, sammen med forskerne Morten Kråbøl, Børre Dervo og Jeroen van der Kooij. Foto © Jan Mjåland
 
Mens storsalamanderen vandrer omkring i sitt funksjonsområde ved dammen er den uvitende deltager i mange parallelle prosesser i vitenskapen og forvaltningen. – Vi leverer i dag en rapport hvor vi har testet og vurdert ulike metoder for overvåking av storsalamander. Den ene metoden, radiomerking, har vi i dag demonstrert for miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, sier NINA-forskeren.
 
Avhengig av landbruket
Miljøvernministeren trenger all kunnskap han kan få om denne arten nå, siden en egen forskrift om storsalamander som prioritert art ligger til sluttbehandling i departementet. Forslag til forskrifter for en rekke prioriterte arter og utvalgte naturtyper har vært på høring og ble sendt fra Direktoratet for naturforvaltning til MD i slutten av august.
 
Høringen har høstet mange kritiske uttalelser, særlig med tanke på at de foreslåtte bestemmelsene innebærer meldeplikt for alle tiltak i storsalamanderens økologiske funksjonsområde. Funksjonsområdet omfatter både dammen og en sone på 300 meter omkring. – Her i Lier og mange andre steder er de gode storsalamanderlokalitetene avhengig av den høye intensiteten i landbruket, sier Dervo. Dammene brukes som vanningsreservoar ved at vann pumpes opp fra elvene, og videre ut på jordene. Den intensive bruken gjør at dammene ikke gror igjen.  – Med gode virkemidler enkle tiltak kan storsalamanderbestandene leve trygt uten store negative konsekvenser for landbruket. Mer krevende kan det bli med fremtidige utbyggingsplaner som berører 300-meterssonen, mener Dervo.
 
Kunnskap og økt beskyttelse
Storsalamanderen har et sterkt behov for økt beskyttelse siden dagens lovverk og forvaltningspraksis er ikke god nok til å ta vare på arten. – I løpet av de siste 20 år er 25 % av alle kjente storsalamanderlokaliteter i Lier forsvunnet, sier NINA-forskeren.
 
Rapporten som Norsk institutt for naturforskning, Skei Biomangfold Konsult og Naturformidling van der Kooij nå har laget på oppdrag fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus danner et viktig grunnlag for både forskriften og kunnskapsbehov ved enkeltlokaliteter. Storsalamanderens larver og voksne kan observeres, fanges og overvåkes på ulike vis. – Vi observerer dyr både i vannet og på land, enten på dagtid eller med lommelykt om natta, sier han. Når larver eller voksne skal fanges i vannet brukes både bunnhåv, fiskeruser og tette feller. Og individene kan skilles fra hverandre eller følges enten ved å fotografere et unikt bukmønster, videoovervåkning, haleklipping, fargemerking, pit-tags eller radiomerking. All fangst av storsalamander krever tillatelse fra Direktoratet for naturforvaltning og all merking krever i tillegg tillatelse fra Forsøksdyrutvalget.
 
 
 
Her kan du lese mer:
  • NINA Rapport 589 - Evaluering av registreringsmetoder for nasjonal overvåkning av storsalamander Triturus cristatus
  • NRK Østafjells på nett-TV 8. september
  • NRK Dagsrevyen, Norge i dag på nett-TV 17. august (flytt markøren 20 minutter ut i sendingen)
  • Direktoratet for naturforvaltning
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: