News

NINA news

Suksess for avlsprogrammet for fjellrev

Published on: 26. February 2016
Author: Camilla Næss

Rev nr. 300 er sett ut på Hardangervidda!

Suksess for avlsprogrammet for fjellrev
Utsette revar på Hardangervidda. Foto © Arild Landa/NINA.

I perioden 2006–2015 er det produsert nærare 400 kvalpar på avlsstasjonen for fjellrev på Oppdal. 301 av desse er sett ut i seks ulike fjellområde. I fire av desse var arten utrydda, men no er fjellreven re-etablert på Dovrefjell (Snøhetta/Knytshø), Finse og Junkern, og Hardangervidda er godt i gang. Allereie sist sommar var det minst éi yngling her, etter berre to år med utsetjingar.

I februar var leiar i Miljødirektoratet Ellen Hambro med på å setje ut kvalp nr 300. Etterkomarar etter utsette revar tel i dag meir enn 600 villfødde kvalpar, når ein inkluderer revar som har vandra ut og etablert seg i Sverige.

 Adm dir Ellen Hambro i Miljødirektoratet sette ut kvalp nr 300 på Hardangervidda – Foto: Arild Landa
Adm dir Ellen Hambro i Miljødirektoratet sette ut kvalp nr 300 på Hardangervidda. Foto © Arild Landa/NINA

Overvåkingsprogramma i Norge og Sverige viser at den skandinaviske fjellrevstamma tel i dag opp imot 300 vaksne individ. Dette er ein betydeleg auke samanlikna med rundt år 2000, då det berre var 50–80 individ attende i heile Skandinavia. På få år har avl og utsetjing, i kombinasjon med støtteforing synt seg å vera det mest effektive tiltaket for å styrke og re-etablere bestandar. Uttak av rødrev reduserer også presset på fjellrevbestanden der det er mykje av konkurrenten.

Sjølv om fjellreven framleis er rekna som kritisk truga i Noreg og truga i Sverige, gir den positive utviklinga grunnlag for optimisme.

Kontaktperson:

Arild Landa, seniorforsker i NINA
Telefon: 930 87 930
E-post: arild.landa@nina.no

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: