News

NINA news

Trønderulven var immigrant fra øst

Published on: 8. January 2010
Author: Camilla Næss

Ulven som ble felt i Snåsa kommune rett før jul var en immigrant fra den finskrussiske ulvebestanden. Dette viser DNA-analyser utført ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Den innvandrende ulven kunne ha blitt et viktig bidrag for å motvirke ytterligere innavl i den skandinaviske ulvebestanden, sier forsker Øystein Flagstad ved NINA.

Trønderulven var immigrant fra øst

Ivan V
Dette er den femte finskrussiske immigranten som er observert i eller i nærheten av den ynglende delen av den skandinaviske ulvebestanden siden 2006, sier NINA-forskeren. To av disse inngår nå i den reproduktive bestanden, henholdsvis i Kynna-reviret i Hedmark og Galven-reviret i Gävleborg län i Sverige. Fram til 2006 var det 15 år siden immigrasjon sist ble påvist. Til tross for to nye reproduserende immigranter, er det fortsatt behov for ytterligere innvandring for å redusere innavlsnivået i den skandinaviske ulvebestanden. Sett i lys av innavlsproblematikken, var det uheldig at denne nye immigranten ble felt, sier Flagstad.

DNA-analyser viktig forvaltningsverktøy
I forbindelse med dokumentasjon av reinskade i Grong kommune i Nord-Trøndelag, ble det i desember samlet inn en ekskrementprøve fra ulven. Prøven ble sendt til NINA for akutt DNA-analyse. Akuttanalyser utføres jevnlig i NINA, og forvaltningen får svar etter om lag ett døgn. Resultatene benyttes av forvaltningen blant annet i tilfeller der felling skal vurderes. I dette tilfellet ble fellingstillatelse gitt og selve fellingen iverksatt før resultatet av DNA-analysen forelå.

DNA-analysene utføres som en del av Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, og er finansiert av Direktoratet for naturforvaltning.

Kontaktperson i NINA: Øystein Flagstad 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: