News

NINA news

Ville pattedyr beveget seg lenger da COVID-19 stengte verden

Published on: 8. June 2023
Author: Jørn J. Fremstad

Menneskelig atferd endret seg til dels dramatisk under nedstengninger i de første ukene og månedene av den globale COVID-19-pandemien. Det resulterte i at pattedyr på land endret atferd, viser en studie publisert i Science av et stort internasjonalt forskerteam. Flere NINA-forskere har bidratt med data fra prosjektene sine om hjortevilt og bjørn.

Ville pattedyr beveget seg lenger da COVID-19 stengte verden
Elg i Trøndelag er merket, blant annet for å se hvilke områder elgen bruker. Data viser at den beveget seg over lengre avstander da landet var stengt ned som følge av COVID-19. Foto: Christer Moe Rolandsen, NINA

Studien viser at dyrene i mange områder beveget seg over lengre avstander og forekom nærmere veier, da land over store deler av verden stengte ned i forbindelse med COVID-19. 175 forskere har bidratt med data til studien som ble ledet av økolog Marlee Tucker ved Radboud universitet i Nijmegen i Nederland. Åtte forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) er medforfattere. Forskerne analyserte globale data fra landpattedyr sporet ved hjelp av GPS-enheter.

Data fra 43 forskjellige arter

Tucker og kollegene samlet data fra bevegelsene til 43 forskjellige arter av landpattedyr fra hele verden. Totalt ble mer enn 2 300 individer inkludert: fra elefanter og sjiraffer til bjørner og hjort. Forskerne sammenlignet pattedyrenes bevegelser i løpet av den første perioden med nedstenging, fra januar til midten av mai 2020, med bevegelser i løpet av de samme månedene året før.  

– Vi så at under streng nedstenging beveget dyr seg over opptil 73 prosent lengre avstander i løpet av en periode på 10 dager enn året før, da det ikke var nedstenging. Vi så også at dyr i gjennomsnitt forekom 36 prosent nærmere vei enn året før. Dette er sannsynligvis fordi det var mindre trafikk på disse veiene under streng nedstengning, sier Tucker i en pressemelding.

Samme mønster hos elg i Trøndelag

Dataene NINA har levert på elg i Trøndelag viser at elgen her beveget seg over opptil 27 prosent lengre avstander i den samme tidsperioden. De forekom i gjennomsnitt 15,5 prosent nærmere vei og bebyggelse. I andre områder, både i Norge og ellers i verden, fant forskerne også eksempler på at adferden ikke endret seg eller at dyrene beveget seg mindre.

– Effekten av nedstengingen varierer, noe som er naturlig siden tiltakene ikke var like strenge over alt. I Norge ble folks aktivitet blant annet påvirket av en oppfordring om å begrense reiser utenfor hjemkommunen og i perioder restriksjoner på bruk av hytter i andre kommuner. Det førte til at hytter ble mindre brukt, blant annet i påsken 2019. Samtidig ble folk oppfordret til å gå tur i nærområdet, og det kan ha økt ferdselen i en del andre områder. Nedstengingen kan derfor ha virket forskjellig i ulike områder og på ulike arter, noe studien også viste, sier seniorforsker Christer Moe Rolandsen i NINA.

Han har merket elg med GPS-sendere i området mellom Trondheim og Tydal i Trøndelag, blant annet for å se hvilke områder elgen bruker. Disse dataene fra NINA er inkludert i den internasjonale studien, sammen med data fra andre forskningsprosjekter på elg, villrein og bjørn.

Færre vilt påkjørt under COVID-19

Rolandsen har også bidratt i en internasjonal studie hvor forskerne har studert hvordan restriksjoner på grunn av COVID-19 har påvirket biltrafikk og viltpåkjørsler, publisert i Biological Conservation. Her ble omfanget av viltpåkjørsler i 11 land under nedstengingen våren 2020 sammenlignet med tall fra perioden 2015-2019, og dette ble sammenholdt med endringer i biltrafikk.

– Som forventet ble vesentlig færre vilt påkjørt under nedstengingen, siden det var mindre biltrafikk. Størst var effekten i land og perioder med de strengeste restriksjonene på reiser, blant annet de første ukene av nedstengingen i Spania. Sverige var det eneste landet som ikke registrerte noen signifikant endring i antall påkjørsler. Det henger trolig sammen med at svenskene innførte færrest COVID-restriksjoner som påvirket biltrafikken av de landene som deltok i studien, sier Rolandsen.

Fikk unik mulighet under nedstengingen

COVID-19 ga forskerne en unik mulighet til å studere hvordan effektene av en brå endring i menneskelig aktivitet påvirker dyrelivet. Noen steder førte strenge nedstenginger til at færre mennesker var ute, og det ga dyr muligheten til å utforske nye områder.  

– Vår forskning har vist at dyr kan reagere direkte på endringer i menneskelig atferd. Dette gir håp for fremtiden, for i prinsippet betyr dette at å gjøre noen justeringer av vår egen atferd kan ha en positiv effekt på dyrene, sier Marlee Tucker.

Les artikkelen i Science: Behavioral responses of terrestrial mammals to COVID-19 lockdowns 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: