News

NINA news

Årsrapport fra Overvåkingsprogrammet for hjortevilt

Published on: 20. June 2010
Author: Camilla Næss

Årets rapport fra hjorteviltovervåkingen viser at det samlede antallet hjortevilt i Norge har økt ytterligere. Aldri tidligere er det felt flere elg, hjort og villrein enn høsten 2009. Nytt av året er en oversikt over utviklingen i beitetrykk på trær og busker.

Årsrapport fra Overvåkingsprogrammet for hjortevilt
Foto @ E.Solberg/NINA

Generell økning

Overvåkingsrapporten fra 2009 foreligger nå som NINA-rapport 584, og viser at det samlede antall hjortevilt fortsetter å øke. Økte fellingstall for 2009 skyldes økt avskytning av hjort, mens tallet på felte elg og rein holder seg stabilt. Parallelt med økningen ses også en økning i viltpåkjørsler i samme periode.

Beitetilbud og beitetrykk

Nytt av året er resultatene som omhandler beitetilbud, beitetrykk og rekruttering av prefererte trær og busker i skog. Dette er en forsøksordning i overvåkingsprogrammet, et samarbeid mellom Landsskogtakseringen på Norsk institutt for skog og landskap og NINA. -Det er første gang vi viser slike data på regionalt og nasjonalt nivå, forteller Erling Solberg. Undersøkelsene vil potensielt kunne si noe om betydningen av skogforholdene for variasjonen i bestandskondisjon i hjorteviltbestandene.

Økende bestand gir lavere kondisjon

Økning i hjortebestanden gir lavere slaktevekter. I følge rapporten skyldes dette økt konkurranse rundt matfatet som følge av høy og økende bestandstetthet siden 1990-tallet. For å unngå ytterligere fall i bestandskondisjon er det derfor nødvendig å hindre videre vekst, og i visse områder også redusere bestanden.

Også elgens bestandskondisjon har vært i tilbakegang i det siste, særskilt på deler av Øst- og Sørlandet. Fra Trøndelag og nordover er imidlertid bestandskondisjonen høy, og Solberg forteller om økte rekrutteringsrater i 2009 etter en nedgang i 2008.

Bestandsmålene for villrein er nådd i de fleste villreinområdene, med unntak av Hardeangervidda og Setesdal Ryfylke hvor bestandene fortsatt ligger noe under målsettingene. Bestandskondisjonen har imidlertid økt.

Kontakt i NINA: Erling J. Solberg 

Her kan du lese mer:
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: