News

NINA news

Europa slår ring rundt ferskvannsmuslingene

Published on: 13. June 2023
Author: Anne Olga Syverhuset

Europeiske ferskvannsmuslinger står ovenfor en naturmangfoldskrise. Forskere fra hele Europa har derfor gått sammen for å lære mer og finne løsninger som kan hjelpe muslingene.

Europa slår ring rundt ferskvannsmuslingene

Ferskvannsmuslinger er blant de mest truede dyregruppene i verden. I Norge er det trolig den truede elvemuslingen som er den mest kjente. I tillegg finnes det svanemusling, som også er truet, andemusling og flat dammusling på deler av Østlandet. Disse muslingene gir oss viktige naturgoder, slik som å rense vannet i elvene. Samtidig forteller de, spesielt elvemuslingen, oss mye om helsa til økosystemet i elva. Har de kresne muslingene det bra, har andre arter det bra også! 

I 2019 gikk europeiske ferskvannsforskere sammen og dannet forskningsnettverket CONFREMUS for å finne ut mer om ferskvannsmuslingene og sammenstille informasjon om utbredelse, trusler og bevaringstiltak fra alle land i Europa. Da gruppen var samlet i Praha i mai for sitt tredje fysiske møte, hadde de allerede kommet et godt stykke på vei.

– Vi ser at det kommer mye kunnskap ut av dette. Når ekspertisen på ferskvannsmuslinger blir satt sammen i samme rom fører det til at det blir gjort ting som ikke ville blitt gjort ellers, sier NINA-forsker Jon Magerøy, som har vært med i forskningsnettverket siden oppstarten.

Treffer forskere fra land de har samarbeidet lite med tidligere

Nylig ble også NINA-forsker Marie-Pierre Gosselin med.

– Nettverket har et imponerende antall deltakere, og det er med forskere fra land som vi normalt ikke treffer på konferanser, sier Gosselin. 

Noen land i Øst-Europa har vært underrepresentert og underfinansiert innen forskning, men i dette nettverket er det stilt krav om at flere land skal være representert, og det er satt av midler til nettverksbygging.

– I dette nettverket er vi fra Nordvest-Europa i mindretall – det er litt uvanlig. Det er fantastisk å høre om muslingsartene og erfaringene de har i andre deler av Europa, og spennende samarbeidsmuligheter, sier Gosselin.

Fire arbeidsgrupper som allerede har fått gjort mye

Forskningsnettverket har delt deltakerne inn i fire arbeidsgrupper. En har fokus på mangfold blant muslingene, en annen på ferskvannsmuslinger og økosystemtjenester. Den tredje arbeider med bevaringsbiologi. Her deltar Gosselin, som er mest involvert i forskning på karakterisering og restaurering av leveområder, samtandre tiltak. Den fjerde gruppen arbeider med formidling, framtidige strategier og visjon. 
Magerøy deltar i alle fire gruppene, og han har blitt en leverandør av data fra Norge inn i alle disse forskjellige aktivitetene.

– Jeg er mest aktivt med i arbeidsgruppen om økosystemtjenester, som jeg kunne lite om før jeg begynte i nettverket. Nå har vi nettopp fått akseptert en artikkel basert på arbeidet i arbeidsgruppen, forteller han.

Og det er ikke det eneste nettverket har produsert så langt, til tross for at det ble startet rett før Europa ble koronastengt. I tillegg til flere publiserte artikler, har de gjennomført flere møter, både digitale og fysiske, arrangert kortsiktige forskningsturer og arrangert ulike workshoper hvor de har lært opp folk i ulike metodikker.

Parasitter på en parasitt?

– Det jeg synes er spesielt interessant er at det har vært lite fokus på parasitter på elvemuslingene, som selv er parasitter på andre arter på larvestadiet, forteller Magerøy.

I mange land er elvemuslingen så truet at forskerne ikke kan ta prøver.

– I Norge sitter vi på en samling på over 40 bestander, og vi har prøver fra mellom 5 og 15 muslinger fra hver av dem. En doktorgradsstudent skal gå gjennom og undersøke dem for parasitter. Disse dataene kan sammenstilles med økologiske data som NINA sitter på, forteller han. 

Permanent forskningsnettverk?

I Nord-Amerika finnes the freshwater mollusk conservation society, og de har generelt mye mer kunnskap om sine ferskvannsmuslinger. Når det fireårige europeiske forskningsnettverket avsluttes neste år er målet å lage en europeisk underavdeling til det amerikanske nettverket.
Håpet er at samarbeid på tvers av landegrensene skal gi oss en bedre forståelse av naturmangfoldkrisen Europas ferskvannsmuslinger står ovenfor, og å utvikle faktabaserte løsninger for å bremse tapet av naturmangfold og naturgoder.


Kontakt:

Jon Magerøy
Marie-Pierre Gosselin

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: