News

NINA news

Håp for rødlisteartene

Published on: 13. February 2012
Author: Oddmund Rønning

Mange av rødlisteartene har ukjent utbredelse. En ny NINA-rapport foreslår løsninger for mer treffsikker forvaltning.

 

Håp for rødlisteartene
Den gamle mester - en velkjent eik i Krødsherad kommune i Buskerud, og eikegullbasse - en sårbar art i gamle hule trær. Foto: Anne Sverdrup-Thygeson (t.v.) og Oddvar Hanssen (t.h.).

- Vi har tatt for oss enkelte naturtyper og enkelte kommuner med store ansamlinger av rødlistearter. Vi har sett på mulighetene for å innhente bedre kunnskap og få til en bedre forvaltning av disse, sier NINA-forsker Olav Skarpaas.

Mange rødlistearter er sterkt konsentrert, i såkalte hotspot-habitater, for eksempel grove hule eiker eller kalklindeskog. Forekomsten av habitater er også ofte konsentrert.

- For å ta vare på disse hotspot-arealene trengs det både kartlegging og skreddersydde forvaltningsplaner, sier forskeren.

Viktige kommuner

Noen kommuner med store ansamlinger av rødlistearter har kommet langt i sin forvaltning av slike konsentrasjoner i verneområder og ulike typer av nøkkelbiotoper. Noen av disse trenger bare noen få, ytterligere skreddersydde forvaltningsområder for å sikre dagens bestander av rødlistearter. Disse kommunene er altså nær det nasjonale målet om å stanse tap av biomangfold.

- Vår studie indikerer at vern av 10-15% areal og en økning i skreddersydde nøkkelbiotoper er tilstrekkelig for å sikre rødlisteartene i slike biomangfold-kommuner, sier han.

Den nye rapporten inneholder eksempler på hvordan slike forvaltningsplaner for rødlistearter kan se ut.

Levedyktighet og forekomst

- For å få i stand treffsikre forvaltningsplaner trengs det kunnskap både om artenes forekomst og deres levedyktighet i de ulike områdene og bestandene, sier han.

For de dominerende gruppene av rødlistearter (sopp og insekter) er kunnskapen liten om hvor de finnes.

- Vi anslår for eksempel at vi i snitt kjenner ca. 10% av forekomstene av rødlistede sopparter. Men vi vet at mange av dem har tilknytning til bestemte hotspot-habitater, sier forskeren.

Kunnskapen om levedyktighet er også svært begrenset for mange arter. I rapporten presenteres en nye metode for levedyktighetsanalyse:.

- Vår metode kan brukes til å vurdere levedyktigheten til mange enkeltarter på nasjonal skala. I lokal forvaltning er det nyttig å fokusere på hotspot-habitater som huser mange slike arter, sier han.

Med målrettet planlegging og lokale tiltak tilpasset artenes fordeling og arealkrav vil det være mulig å fange opp flere av rødlisteartene med relativt liten arealinnsats.

 

 

Les rapporten:

 

Del av større program

Dette prosjektet om forvaltning av rødlistearter inngikk som del av et 5-årig forskningsprogram «Verktøy for bedre forvaltning av biologisk mangfold» (Research Tools for Management – REMA2010).

Programmet hadde som mål å se nærmere på det vitenskapelige grunnlaget for viktige verktøy i biomangfoldarbeidet, og gi råd om forbedrede virkemidler og forskningsbehov. Resultatene er oppsummert i en kortfattet sluttrapport:

 

Kontaktperson i NINA:

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: