News

NINA news

Sju testet positivt for CWD i 2018

Published on: 4. October 2019
Author: Jørn J. Fremstad

33 656 hjortedyr ble testet for skrantesjuke (CWD) i 2018. Blant disse var det 900 villrein fra Nordfjella sone 1.

Sju testet positivt for CWD i 2018
Merket villreinbukk som ble påvist smittet av skrantesjuke i Nordfjella villreinområde. Foto: Roy Andersen, NINA

Sju av prøvene som ble analysert i 2018 var positive. Seks villrein fra Nordfjella sone 1 fikk påvist klassisk CWD, mens ei 15 år gammel elgku fra Flesberg kommune i Buskerud testet positivt for atypisk CWD. Den sistnevnte varianten antas å ikke være smittsom.

Dette går fram av rapporten Skrantesjuke – Statusrapport for 2018 fra Mattilsynet og Miljødirektoratet. Den er blant annet basert på rapporten Kartlegging og overvåking av skrantesjuke 2016-2018 som Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Veterinærinstituttet har skrevet på oppdrag fra Miljødirektoratet og Mattilsynet.

Rapportene oppsummerer også det totale antall hjortedyr som er testet i perioden 2016-2018. Ved utgangen av 2018 hadde 24 dyr fått påvist CWD, 19 av dem villrein med klassisk CWD.

Større risiko for bukker

Villreinene som fikk påvist skrantesjuke var 1-8 år gamle, men alderen på det totale antallet dyr som er testet varierer fra 0 (kalv) til 15 år. Basert på statistiske analyser var det 2,7 ganger så stor sjanse for å oppdage smitte hos bukker sammenlignet med simler. Dessuten økte risikoen for å få påvist CWD-smitte med bukkenes alder.

– Resultatene fra Nordfjella sone 1 stemmer godt overens med studier på andre hjortedyrarter i Nord-Amerika, som viser at forekomsten av CWD er 2-3 ganger høyere hos hanndyr enn hunndyr, sier forsker Christer Moe Rolandsen i NINA.

Både hjernevev og lymfeknuter testes

Den omfattende kartleggingen av sykdommen ble videreført i store deler av landet, og det ble samlet inn prøver fra dyr skutt under jakt, fallvilt, tamrein og oppdrettsvilt. I alt ble det analysert 33 658 prøver i fjor.

Ved klassisk CWD kan det skadelige prion-proteinet (PrPCWD) oppdages tidligere i lymfatisk vev enn i hjernen. Av den grunn testes nå lymfeknuter i tillegg til hjernevev fra hjortedyr ved undersøkelse for CWD-smitte. Denne prosedyren ble innført i 2016, men noen av prøvene ble analysert først i 2017 og 2018.

I 2018 ble det også gjennomført analyser av lymfeknuter fra reinsdyr som ble drept av lyn på Hardangervidda i 2016. Disse analysene gav samme negative resultat som for hjernevev fra de samme dyrene.

Kommunene i området ble oppfordret til å redusere bestandene av elg og hjort. Økt uttak vil også føre til at flere hjort og elg kan testes for skrantesjuke, og gir bedre mulighet til å oppdage eventuell sykdomsspredning. I 2019 er målet å holde omfanget av overvåkingen på samme nivå som i 2018, altså med prøver fra om lag 30 000 hjortedyr.

Fins klassisk CWD i andre områder?

Utviklingen av sykdommen hos de nordamerikanske artene tilsier at det er vanskelig å oppdage den i en tidlig fase, og derfor er det nødvendig å undersøke et stort antall prøver innsamlet over lengre tid. Det er spesielt viktig å avklare om klassisk CWD er tilstede i andre områder, og særlig i områdene nær Nordfjella. Et stort antall prøver er dessuten viktig for å avklare om atypisk CWD hos elg og hjort er mindre smittsom enn klassisk CWD, noe som er den rådende antakelsen.

– I det store og hele har innsamlingen vært en suksess. Ikke minst har det vært en meget god oppslutning rundt kartleggingsprogrammet fra jegerne i de utvalgte kartleggingsområdene og i mange andre områder, oppsummerer forsker Jørn Våge i Veterinærinstituttet.

Les mer på Hjorteviltportalen

Les mer hos Veterinærinstituttet

Kontakt::

Christer Moe Rolandsen (NINA)

Jørn Våge (Veterinærinstituttet)

 

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: