News

NINA news

Til helga starter villreinjakta

Published on: 17. August 2017
Author: Jan Arne Stokmo

Søndag går startskuddet for villreinjakta, som mange jegere har planlagt og gledet seg til i lang tid. I år blir jakta spesiell i flere områder fordi det vil være et ekstra fokus på innsamling av prøver for å kartlegge skrantesjuke.

Til helga starter villreinjakta
Foto: Olav Strand/NINA

I Nordfjella startet jakta allerede 10. august i år, fordi man ønsker å skyte ut hele villreinstammen i området i et forsøk på å bekjempe skrantesjuke, og ordinær jakt er første steg på veien. I øvrige villreinområder starter jakta søndag 20. august. Det vil også i disse områdene være et fokus på innsamling av prøver.

– Villrein har vært en viktig ressurs for folk i dette landet helt siden siste istid, og villreinjakta er en viktig kulturtradisjon med svært lange historiske røtter. For mange er jakta årets høydepunkt, men i år blir den nok spesiell for mange, forteller Olav Strand, forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA)

Skal skyte ut bestand

Strand har jobbet med og fulgt de norske villreinbestandene i mange år. NINA har ansvaret for et overvåkingsprogram på villrein, som skal bidra til å sikre bærekraftig høsting av arten. Jegere har i flere tiår bidratt til å samle inn data som dokumenterer bestandenes produksjon og utvikling.

– Normalt er forvaltningen av hjorteviltbestandene i Norge basert på at det skal høstes et bærekraftig overskudd og jegerne er opptatt av å bevare villreinstammene på lang sikt. For første gang i historien planlegger man nå å utrydde en hel villreinstamme. Det har aldri vært gjort før og representerer noe helt nytt i hjorteviltforvaltningen her til lands, forklarer Strand.

Det legges opp til en omfattende prøveinnsamling fra Nordfjella, men også fra øvrige villreinområder i landet.

Vil bekjempe spredning

De omfattende tiltakene skyldes at det våren 2016 ble påvist skrantesjuke hos reinsdyr i Nordfjella. Det er foreløpig påvist seks tilfeller av sykdommen (per 17. august) på villrein i området. Sykdommen er kjent fra Nord-Amerika, hvor den siden åttitallet har blitt oppdaget i stadig nye områder og enkelte steder har begynt å forårsake bestandsnedgang hos hvithalehjort og mulhjort. Tilfellet i Nordfjella er det første på reinsdyr i det hele tatt og det første tilfellet av denne smittsomme prionsykdommen i Europa.

– For å forsøke å bekjempe sykdommen er det bestemt at alle reinsdyr som lever mellom Rv50 og Rv52 i Nordfjella skal fjernes. Etter en karanteneperiode skal en tilbakeføre reinsdyr til området. Forhåpentligvis kan reinsdyr som lever sør for fylkesveg 50 Hol-Aurland eller på Hardangervidda danne grunnlag for en ny villreinstamme i Nordfjella, forklarer Strand.

Du kan lese mer om skrantesjuke, også kalt CWD, her. (Lenke)

Mottar gjerne prøver fra alle felte dyr

I Nordfjella vil det bli tatt prøver av alle reinsdyr. I tillegg er det viktig at også jegere som jakter i andre områder leverer inn prøver. Det knytter seg særlig spenning til området sør for fylkesvei 50 i Nordfjella og på Hardangervidda, som er Norges og Europas største villreinstamme. Det er igangsatt egne prøveinnsamlingsprogram i disse områdene.

– Dersom en skal lykkes med å bekjempe skrantesjuke er vi helt avhengige av at så mange som mulig leverer inn prøver av dyra som skytes. Vi håper å få prøver av alle felte dyr i høst! sier Strand.

Du finner mer informasjon om prøveinnsamling og hvordan du kan levere prøver på hjorteviltportalen (lenke).

Fortsetter med elg og hjort

Senere i høst, når hjort- og elgjakta starter, vil det bli igangsatt egne innsamlingsprogram for å lete etter sykdommen i disse bestandene. Dette vil skje i kommunene rundt Nordfjella, men også i Selbu og tilgrensende områder i Trøndelag, siden det ble påvist noe som kan være en annen form for skrantesjuke hos to eldre elgkyr der i fjor.

– Det største faren for spredning i Nordfjella for øyeblikket er at sykdommen også rammer elg og i første rekke hjort som har en overlappende utbredelse med den berørte villreinstammen, avslutter Strand.

Det er igangsatt egne innsamlingsprogram blant villrein i Nordfjella, på Hardangervidda og i Forolhogna. Andre jegere som ønsker å levere prøver kan kontakte lokalt mattilsyn. Les mer på hjortevilt.no!

Kontaktpersoner i NINA:

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: