News

NINA news

Godt år for snøuglene i nord

Published on: 26. August 2011
Author: Oddmund Rønning

Det store smågnageråret i Norge i 2011 har ført til at snøugla har hatt den beste hekkesesongen i landet siden 1978.

Godt år for snøuglene i nord
Snøuglehunn med lemen. Foto Karl-Otto Jacobsen©
Det norske snøugleprosjektet ble startet i 2005 som et samarbeid mellom Norsk institutt for naturforskning (NINA), Agder naturmuseum og botaniske hage (ANM) og Norsk Ornitologisk Forening (NOF). I år har det vært et uvanlig godt lemenår i store deler av landet, ikke minst i Nord-Norge.

- Vi har takket være tidligere opprop fått inn observasjoner av snøugle fra fjelltrakter både i Sør-, og Nord-Norge, sier NINA-forsker Karl-Otto Jacobsen. I Nord-Norge er det påvist mange konkrete hekkefunn, og prosjektet har til nå oversikt over 38 snøuglehekkinger i Finnmark og Troms, fordelt på 7 kommuner. Det er sannsynlig at enda flere par har hekket.

- Dette er sannsynligvis det beste hekkeåret for snøugle i Norge siden 1978, sier han. I tillegg er det funnet 10 reir i Finland og 3 i Sverige, slik at det samlede antallet snøuglereir som er funnet i Fennoskandia i år er over 50. Under feltarbeidet har det blitt fanget 12 voksne snøugler (9 hunner & 3 hanner) som har fått påmontert satellittsendere. Disse vil gi verdifull informasjon om snøuglenes vandringsmønster i de kommende årene. Resultatene fra dette vil etter hvert bli å finne på prosjektets hjemmeside.

- Hvis noen har sett snøugle i sommer, eller har opplysninger om funn av reir eller unger, er vi svært interessert i å få tilbakemeldinger om dette, avslutter Jacobsen.
 
Kontaktperson i NINA: Karl-Otto Jacobsen
 
 
 
Les mer:
Snøugleprosjektets nettside.
Mer snøugler i mosen. Direktoratet for naturforvaltning (26.08.2011)

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: