News

 

Hvordan påvirker havvind fuglelivet?

Published on: 9. July 2025
Author: Jørn J. Fremstad

Vindkraft til havs vil påvirke fuglelivet, og hvor turbinene bygges har også betydning. Det viser to nye rapporter fra NINA.  

Hvordan påvirker havvind fuglelivet?
NINA-forskere har undersøkt hvordan fugl kan bli påvirket av vindkraft til havs i 20 norske havområder. Resultatene viser at konsekvensene for fugl varierer mellom områdene, og at de blir mer alvorlige hvis mange områder bygges ut. Foto: Oskar Bjørnstad

Forskerne har undersøkt hvordan fugl, flaggermus og insekter kan bli påvirket av vindkraft til havs i 20 norske havområder. Resultatene viser at konsekvensene for fugl varierer mellom områdene, og at de blir mer alvorlige hvis mange områder bygges ut.

NINA-rapportene har samlet kunnskap, metoder og forskning som grunnlag for en strategisk konsekvensutredning som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjort på vegne av Energidepartementet. NVE har vurdert 20 områder som kan være egnet for havvind.

Viktige områder for sjøfugl og vannfugl

Fugl er delt i to grupper i utredningen: 1) sjøfugl (fugler som tilbringer hele året i det marine miljøet) og vannfugl (fugler som kun tilbringer deler av året i det marine miljøet) og 2) trekkfugl. For sjøfugl og vannfugl er konsekvensen av utbygging høyest i området Nordavind B (utenfor Finnmark), Vestavind A (utenfor Stad) og Vestavind F (utenfor Utsira).

–  Det er viktige kolonier i nærheten av disse områdene, og områdene betyr mye for sjøfugl og vannfugl både i og utenfor hekketiden. Utbygging av havvind her vil berøre både norske og utenlandske bestander, sier prosjektleder i NINA, Børge Moe.

Forskerne konkluderer med at en eventuell utbygging vil ha lavest konsekvens for sjøfugl og vannfugl i Sørvest-områdene (sørvest i Nordsjøen).

Trekkfugl påvirkes mest i sør

For trekkfugl er konsekvensen høyest i området Sønnavind A (utenfor Lindesnes) og Sørvest-områdene.

– I disse områdene er det mange fugler på trekk om våren og høsten mellom Norge og kontinentet, sier seniorforsker Roel May i NINA.  

Forskerne har brukt ulike metoder for å hente inn data for de forskjellige gruppene av fugl. Det har gjort det krevende å sammenligne konsekvens mellom fuglegruppene. Analysene på trekkfugl ble basert på data fra ringmerking.

Trenger mer og bedre data

– Ringmerkingsdata har begrensninger. Både sporingsstudier og bruk av radarsystemer kan bedre datagrunnlaget på trekkfugl, sier May.

Analysene på sjøfugl og vannfugl bygger på et stort datagrunnlag som kommer fra overvåkings- og kartleggingsprogrammene SEAPOP og SEATRACK. Men fortsatt er det behov for mer kunnskap. I rapporten foreslår forskerne tiltak for å innhente nye data og utvikle nye analyser på eksisterende data.

– Vindkraft til havs kommer i sjøfuglenes leveområder. Derfor er det viktig å styrke datagrunnlag fra sjøfuglovervåking med kartlegging av bestander og sporing av individer, sier Per Fauchald, seniorforsker i NINA og nasjonal koordinator for SEAPOP.

Konsekvensen for flaggermus og insekter ble satt til «ukjent» i alle utredningsområdene. Det skyldes at det finnes lite kunnskap om flaggermus og insekter til havs.

Bør se på utbyggingen samlet

Forskerne advarer mot å betrakte utredningsområdene hver for seg. Grunnen er at den samlede konsekvensen for nasjonale bestander øker når større arealer og flere områder bygges ut.

– Å bygge ut for totalt 30 GW i alle de 20 områdene vil sannsynligvis ha alvorlige konsekvenser for nasjonale bestander av sjøfugl og vannfugl, sier Moe.

Del 1 av konsekvensutredningen fra NVE ble publisert i 2024 og omhandlet de tre første områdene. Del 2 er nylig publisert og omhandler de 17 øvrige områdene. NINA-rapportene inngår i den strategiske konsekvensutredningen.

Kontakt:

Børge Moe

Per Fauchald

Roel May

Les rapportene

Fagutredning for virkninger av havvind på fugl, flaggermus og insekter i 17 utredningsområder i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet

Fagutredning for virkninger av havvind på fugl, flaggermus og insekter i tre utredningsområder i Nordsjøen: Sørvest F, Vestavind F og Vestavind B

Les Strategisk konsekvensutredning

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: