News

NINA news

På jakt etter huldra sammen med Miljøagentene

Published on: 7. September 2022
Author: Anne Olga Syverhuset

Vi har tatt med barn ut i skogen for å finne sjeldne huldrearter og bli kjent med den gamle skogen.

På jakt etter huldra sammen med Miljøagentene
Gjennom prosjektet Huldrefortellinger får barn lære om sjeldne arter i norsk natur, gammel skog og tap av naturmangfold.

Flere sjeldne arter som bor i gammel skog er oppkalt etter huldra. Kanskje ikke så rart, siden de er så vanskelig å få øye på? Vi har tatt med oss barn og filmkamera ut i skogen for å finne nettopp disse artene, i samarbeid med Miljøagentene, barnas miljøorganisasjon.

I dag lanserer vi sammen nettsida Huldrefortellinger, hvor vi inviterer de besøkende med på en digital tur i den gamle skogen gjennom filmer, bilder og tekst. Etterpå kan barna sjekke hvor mye de har lært om huldreartene i quizen som ligger på sida. 

– Vi er så glade for at NINA tok initiativ til dette samarbeidsprosjektet om huldrefortellinger. Barn er veldig opptatt av truede dyre- og plantearter, og med dette prosjektet får de lære om sjeldne arter i norsk natur og tap av naturmangfold på en engasjerende måte, sier Wanda Nordstrøm, kommunikasjonsrådgiver i Miljøagentene

Har vi glemt hva en skog er?

I eldre skog yrer det av liv. Skog er en av de mest artsrike naturtypene vi har. Og mangfoldet henger tett sammen med alderen på skogen.

– Gamle trær og døde trær er viktige levesteder for mange arter, deriblant huldreartene. Dessverre er det også i skog vi finner flest trua arter. Dette skyldes arealendring som nedbygging og skogbruk, forteller NINA-forsker Magni Olsen Kyrkjeeide, som er en av forskerne som har deltatt i prosjektet. 

De fleste som vokser opp i dag vet ikke at det meste av skogen i Norge i dag er helt forskjellig fra ordentlig gammel skog. Vi ser ikke gradvise endringene som har skjedd i skogene, og begynner å se på dagens skoger som den normale skogen. Dette fenomenet kalles ofte for «endringsblindhet».

– Vi håper at huldrefortellingene kan være en pille mot endringsblindhet, som gir de som vokser opp viktig kunnskap for å kunne ta vare på artene våre i fremtiden, sier Kyrkjeeide

Prosjektet er støttet av Norges Forskningsråd.

Les mer om huldreartene.

Kontakt: Magni Olsen Kyrkjeeide.
 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: