Nyheter

 

På jakt etter huldra sammen med Miljøagentene

Publisert: 7. september 2022
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Vi har tatt med barn ut i skogen for å finne sjeldne huldrearter og bli kjent med den gamle skogen.

På jakt etter huldra sammen med Miljøagentene
Gjennom prosjektet Huldrefortellinger får barn lære om sjeldne arter i norsk natur, gammel skog og tap av naturmangfold.

Flere sjeldne arter som bor i gammel skog er oppkalt etter huldra. Kanskje ikke så rart, siden de er så vanskelig å få øye på? Vi har tatt med oss barn og filmkamera ut i skogen for å finne nettopp disse artene, i samarbeid med Miljøagentene, barnas miljøorganisasjon.

I dag lanserer vi sammen nettsida Huldrefortellinger, hvor vi inviterer de besøkende med på en digital tur i den gamle skogen gjennom filmer, bilder og tekst. Etterpå kan barna sjekke hvor mye de har lært om huldreartene i quizen som ligger på sida. 

– Vi er så glade for at NINA tok initiativ til dette samarbeidsprosjektet om huldrefortellinger. Barn er veldig opptatt av truede dyre- og plantearter, og med dette prosjektet får de lære om sjeldne arter i norsk natur og tap av naturmangfold på en engasjerende måte, sier Wanda Nordstrøm, kommunikasjonsrådgiver i Miljøagentene

Har vi glemt hva en skog er?

I eldre skog yrer det av liv. Skog er en av de mest artsrike naturtypene vi har. Og mangfoldet henger tett sammen med alderen på skogen.

– Gamle trær og døde trær er viktige levesteder for mange arter, deriblant huldreartene. Dessverre er det også i skog vi finner flest trua arter. Dette skyldes arealendring som nedbygging og skogbruk, forteller NINA-forsker Magni Olsen Kyrkjeeide, som er en av forskerne som har deltatt i prosjektet. 

De fleste som vokser opp i dag vet ikke at det meste av skogen i Norge i dag er helt forskjellig fra ordentlig gammel skog. Vi ser ikke gradvise endringene som har skjedd i skogene, og begynner å se på dagens skoger som den normale skogen. Dette fenomenet kalles ofte for «endringsblindhet».

– Vi håper at huldrefortellingene kan være en pille mot endringsblindhet, som gir de som vokser opp viktig kunnskap for å kunne ta vare på artene våre i fremtiden, sier Kyrkjeeide

Prosjektet er støttet av Norges Forskningsråd.

Les mer om huldreartene.

Kontakt: Magni Olsen Kyrkjeeide.
 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: