Nyheter

 

Åpning av Miljøprøvebanken

Published on: 6. November 2012
Author: Camilla Næss

I dag åpner den nasjonale Miljøprøvebanken i CIENS i Forskningsparken i Oslo. Miljøprøvebanken tar vare på prøver som gjør det mulig å spore opp miljøgifter vi i dag ikke vet noe om.

Åpning av Miljøprøvebanken
NINA samler inn prøver som lagres i Miljøprøvebanken. Blant annet prøver av lever og andre organer fra oter. Foto © Terje Haugland

Miljøprøvebanken er som navnet tilsier et lager med prøver av fisk, fugler, pattedyr og planter fra hele landet og Arktis. Hvert år skal det samles inn slike miljøprøver som arkiveres og lagres i et stort fryselager. Disse prøvene blir tidskapsler som kan brukes til framtidig forskning på miljøgifter. På den måten kan vi om for eksempel 20 år spore opp miljøgifter vi i dag ikke vet om, og undersøke utviklingen og spredningen av dem.

–Miljøprøvebanken gir Norge et unikt verktøy i miljøgiftarbeidet, sier Erik Framstad, leder i CIENS Lederforum.

NINA bidrar også med innsamling av prøver til Miljøprøvebanken. Dette omfatter fjær og egg fra ulike arter av sjøfugl, rovfugl og kråke, prøver av lever og andre organer fra oter, jerv og villrein, samt prøver av lever, filet, galle, hjerne og øresteiner fra ørret og abbor. Prøvene samles inn fra representative områder over store deler av landet.

 

Les mer: www.miljoprovebanken.no

Kontakt: Erik Framstad

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: