Nyheter

 

Fjellrever rømte fra avlsstasjonen

Published on: 3. November 2020
Author: Jørn J. Fremstad

To voksne fjellrever og seks valper har rømt fra avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal etter at tre innhegninger blåste ned. Samtlige valper er allerede fanget inn.

Fjellrever rømte fra avlsstasjonen
Slik så det ut i en av innhegningene ved avlsstasjonen for fjellrev på Sæterfjellet etter vindens herjinger. Seks av de åtte revene som rømte er allerede fanget inn. Foto: Toralf Mjøen

Innhegningene ble tatt av særdeles kraftige vindkast natt til mandag 2. november. Gjerdene ble såpass bøyd ned at noen av fjellrevene så sitt snitt til å stikke av. Det ble satt ut feller umiddelbart, og de seks valpene er allerede fanget.

Styrker kritisk truet art

Sæterfjellet avlsstasjon er base for fjellrevene i avlsprogrammet for fjellrev, og hvert år settes det ut valper herfra i utvalgte fjellområder for å styrke bestanden av den kritisk truede arten. Avlsparene bor i hver sin innhegning, og det var tre av disse hegnene som blåste ned. Norsk institutt for naturforskning (NINA) drifter avlsstasjonen og avlsprogrammet for fjellrev på oppdrag fra Miljødirektoratet.

– Vi håper og tror at vi skal få fanget inn også de to voksne som rømte. Erfaringsmessig vil fjellrevene holde seg i nærheten i et par dager, på grunn av tilgangen på mat, sier NINA-forsker Craig Jackson, som er prosjektleder for avlsprogrammet for fjellrev.

Jackson ber om at publikum lar være å oppsøke området hvor avlsstasjonen ligger. Mange skuelystne vil bare forstyrre fjellrevene.

Valper settes ut i vinter

Valpene som ble fanget inn er plassert i midlertidig forvaring på avlsstasjonen. De er nå åtte måneder gamle, og etter planen skal flesteparten av dem settes ut i løpet av kommende vinter.

– Valpene er ikke lenger avhengige av foreldrene. De vil klare seg fint, selv om vi ikke får fanget de voksne dyrene, forteller Jackson.

Det er totalt 15 voksne fjellrever og 16 valper som lever i avlsstasjonen. Miljødirektoratet og Mattilsynet er informert om hendelsen på Sæterfjellet, og direktoratet blir fortløpende orientert av NINA.

Kontakt: Craig Jackson

Les mer om avlsprogrammet for fjellrev

Les mer om fjellrev hos NINA

Les mer om fjellrev på Miljøstatus

 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: