Skogrestaurering
Restaurering av skog er viktig både for verdiskaping, klimatilpasning, naturmangfold og karbonlagring. NINA forsker på restaurering av skog på både stor og liten skala.
Skogrestaurering kan omfatte mange ulike tiltak, avhengig av skogens tilstand og hvilke mål som er satt. Norge, Sverige og Finland (Fennoskandia) har mye skog, og det er lite behov for skogplanting. Men den økologiske tilstanden i skogene er ofte lav, og mange steder er det behov for tiltak for å styrke naturmangfoldet. Skogrestaurering kan skje på ulike skalaer, fra mikrohabitater og enkeltarter, via skogbestander til hele landskap. NINAs forskning på skogrestaurering dekker et bredt spekter av skalaer og metoder. For eksempel har vi et internt satsningsprosjekt på skogrestaurering som blant annet omhandler skogrestaurering i Oslomarka, veteranisering og translokering, i tillegg til skogrestaureringsseminaret avholdt i 2022 og utarbeiding av en review-artikkel og en forskningssøknad.
Det store og økende behovet for klimatilpasning er en viktig grunn for å trappe opp skogrestaureringsinnsatsen. Mange granplantasjer er spesielt utsatt for den raskt økende klimarisikoen. For å sikre verdiskaping, naturmangfold og karbonlagring for framtiden bør vi øke variasjonen i norsk skog, både når det gjelder treslag, diameter og alder. Skogindustrien bør undersøke og utvikle muligheten for bruk av tempererte løvtrær som eik, bøk, sykdomsresistent ask og andre alternativer. Vi studerer aspekter ved denne overgangen i mange prosjekter, og utvikler nye aktiviteter innen dette området.