Nyhetsartikkel

Håper på tidenes mygg-år

Publisert 16.05.2019

Nå kommer sommeren og stadig høyere temperaturer vil sette fart på myggklekkingen. Larver som har ligget i dammer en stund kan endelig komme på vingene. De ivrigste blodsugerne har allerede fått sitt første måltid, og neste uke kan vi vente langt flere.

Myggjakten: Forskerne vil gjerne ha hjelp til å samle inn stikkmygg fra hele Norge. Her er en fuglemygg,Culex pipens. Foto: Sondre Dahle/NINA
Myggjakten: Forskerne vil gjerne ha hjelp til å samle inn stikkmygg fra hele Norge. Her er en fuglemygg,Culex pipens. Foto: Sondre Dahle/NINA

– Da håper vi folk vil bidra til forskningen ved å sende oss stikkmyggen de fanger, sier myggforsker og biolog Sondre Dahle ved Norsk institutt for naturforskning.

Gjennom Artsprosjektet NorBite prøver forskerne å finne ut hvilke arter av stikkmygg som lever i Norge.

Kan ligge i årevis før de klekker

Stikkmygg har flere ulike strategier for å bringe slekten videre. En er å legge egg direkte i pytter og dammer. En annen taktikk er å legge eggene på tørr grunn på elvebredden. Der kan de ligge i årevis og vente til dagen elva flommer over.

– Da har mygg kanskje lagt egg der i mange år, men de har bare ligget der og hopet seg opp mens de ligger i dvale - klare for klekking når vannet kommer. Da blir det en skikkelig eksplosjon av mygg, sier Dahle.

Mangler mye kunnskap om insektenes «svarte får»

Sinne, svie og sykdom har fulgt i kjølvannet etter myggen opp gjennom historien, og det er ikke mange som rykker ut med sukkervann for å redde utsulta mygg etter vinteren. Det er likevel grunn til å tro at insektenes «svarte får» har en større funksjon enn å være et irritasjonsmoment for mennesker.

– Vi vet lite om hva som er stikkmyggens funksjon i økosystemet, det er en av tingene vi trenger mer kunnskap om på sikt, sier Dahle.

I første omgang ønsker de å finne ut hvilke arter av stikkmygg som lever i Norge. Håpet er å lære mer om hvor de ulike artene lever, og hvor mange arter som egentlig finnes her til lands. Prosjektet er finansiert av Artsdatabanken.

– Det er tre arter av stikkmygg som ikke har vært sett i Norge på 90 år. Vi vet ikke om de har blitt utryddet eller om de finnes noen steder fortsatt, sier Dahle.

Han håper derfor folk vil bidra til å fange mygg og sende dem inn til NINA. Hvis folk uansett har en myggfelle (Mosquito magnet eller lignende) er det lett å dele fangsten med oss. Vi har laget en kostnadsfri løsning, hvor du også får tilsendt gratis luktestoff til fella som takk for hjelpen (se hvordan!). 

– Vi tror ikke det kommer til å ha stor betydning for bestanden av mygg at vi nå ber folk om å sende oss myggen de fanger, men det kommer til å ha stor betydning for kunnskapen om mygg i Norge, sier Dahle.

Vestlandet er «mygg-fri» sone

Forskerne vil spesielt ha kontakt med folk på Vestlandet som kommer i kontakt med mygg.

– Det finnes nesten ingen dokumentasjon på hvilke stikkmyggarter som lever for eksempel mellom Stavanger og Bergen, på kartet er det et sort hull, sier Dahle. 

Har du en Mosquito magnet eller annen myggfelle, og bor på Vestlandet kan du bidra til store vitenskapelige fremskritt!Foto: Bjørnar Ytrehus/NINA

Kontakt: Sondre Dahle

Slik sender du inn mygg

Slik sender du inn mygg fra Mosquito magnet

Mer om prosjektet NorBite

Hør NINA-podkasten "Naturligvis" med episoden Midt blant blodsugerne! (kan også lastes ned der du finner dine podkaster)

 

   Motta nyhetsbrev fra nina