Nyheter

 

Villreinen får alarmerende få kalver
5. september 2024

Villreinen sliter med å reprodusere seg. Aldri før er det telt så få kalver per simler og ungdyr i Knutshø som i år. Trenden er negativ i mange villreinområder, spesielt på Dovre.

Svea-restaurering på eksklusiv verdensliste
29. august 2024

Fjorder og isbreer i Hornsund og Van Mijenfjorden på Svalbard har fått plass på lista over geologiske landemerker med stor betydning for å forstå jordas historie. Natur-restaureringa av Svea-gruva bidro til at området kom gjennom nåløyet.

Antall mink minker takket være oteren
28. august 2024

Oteren vokser og trives igjen på Vestlandet. Det er dårlig nytt for den uønskete minken, og bra for arter som hører naturlig hjemme i norsk natur.

Lirypa lykkes bedre enn i fjor
27. august 2024

Det er totalt flere liryper i Norge i år enn i fjor, men antallet varierer mye mellom regionene. Årets hønsefugltakseringer viser at Nordland og Troms har hatt klart størst økning i bestanden.

Vi mangler helhetlig kunnskap om effekter av arealbruksendringer på norsk natur
13. august 2024

Til tross for stort fokus på arealbruk og arealbruksendringer, er oversikten over hvilke konsekvenser endringene har for naturen mangelfull.

Hvem bruker de norske nasjonalparkene?
12. august 2024

Nasjonalparkene våre tiltrekker seg ulike typer besøkende. Det er nyttig kunnskap for å forvalte besøkende i sårbar natur.

Natur og kraft – kan vi løse floka?
8. august 2024

Norge og verden skal stoppe tap av natur og øke produksjon av fornybar energi. Hvor langt kommer vi med kunnskap og teknologi når naturhensyn kolliderer med utvikling av fornybar energi? Bli med når vi diskuterer dette på Arendalsuka mandag 12. August klokka 17. 00!

Møt oss på Arendalsuka
8. august 2024

Natur vil være helt sentralt på Arendalsuka 12. til 16. august, der møtes mange for å lytte til, debattere og løse dagens og morgendagens samfunnsutfordringer. NINA er tilstede både med eget arrangement og som deltaker hos mange andre. 

Jakter på lyden av uberørt natur
7. august 2024

Hvilke lyder er viktige for vår opplevelse av naturen? I prosjektet Sounds like Norway kartlegger forskerne kvaliteten på lydlandskapene i nasjonalparker.

Har kartlagt plantelivet i Antarktis
6. august 2024

Et internasjonalt forskerteam har kartlagt Antarktis på kryss og tvers med satellitt for å finne ut hvilke planter som finnes i dette isødet og hvor de lever.

Eremitten minutt for minutt
23. juli 2024

Bli med til eikehagen i Tønsberg og inn i eremittens hule. Her kan du følge den sjeldne billen minutt for minutt på NINAs livestream.

Seks av sju fjellrevpar fikk valper i avlsstasjonen
18. juli 2024

Livet leker i avlsstasjonen for fjellrev på Sæterfjellet i sommer. Etter to magre år fikk seks av sju par totalt 34 valper, og to av de nybakte foreldrene har en spesiell historie.

Forskere foreslår tiltak for laksen i Lærdalselva
12. juli 2024

Hva skal til for å rekruttere nok gytelaks til Lærdalselva igjen? I en fersk rapport foreslår en bredt sammensatt gruppe av forskere en rekke tiltak.

Her er årets første fjellrevkull
11. juli 2024

Årets første kull med fjellrevvalper er registrert på Saltfjellet. Du kan følge registreringen av valpekull rundt i landet fortløpende på NINA sine nettsider.

Forskere kartlegger verdens sopp med luftprøver
10. juli 2024

Rask og kostnadseffektiv kartlegging av naturmangfold har vært usynlig, men rett foran nesa vår hele tiden.

Kan droner effektivisere reintellingen?
10. juli 2024

Bilder tatt av droner og analysert ved hjelp av kunstig intelligens kan gjøre fremtidens telling av rein både billigere og mer effektiv.

Svak nedgang for lirypebestanden i Finnmark
8. juli 2024

Økologiske modelleringer for rypebestandene antyder nedgang for lirypa i Finnmark og gir grunn til måtehold blant rypejegerne

Hvordan påvirker den tidlige og varme våren lirypas hekkesuksess?
5. juli 2024

Flere tiår med forskning på lirype gir oss innsikt i hvordan en varmere og tidligere vår påvirker hekkesuksessen til lirypa.

Hvor langt sprer unge jerver seg etter at de blir født?
5. juli 2024

Data fra den DNA-baserte overvåkingen av jerv viser at mange individer etablerer seg i relativt kort avstand fra oppvekstområdet, men begge kjønn kan spre seg over store områder.

Jakter blindpassasjerer blant hageplanter
5. juli 2024

Hvert år importeres tonnevis med hageplanter til Norge. De er det perfekte gjemmested for insekter, frø og parasitter.

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: