Nyhetsartikkel

Statsbesøk fra Slovenia: NINA formidlet kunnskap om bier

Publisert 08.11.2019

De viktige pollinatorene var en egen post på programmet da Slovenias president Borut Pahor besøkte Kongefamilien i går. 

HKH Kronprins Haakon Magnus var interessert i å høre mer om pollinatorer etter foredraget. Her i samtale med NINA-forsker Erik Stange om utfordringene pollinatorer står ovenfor i dag. Foto: Anne Olga Syverhuset (NINA).
HKH Kronprins Haakon Magnus var interessert i å høre mer om pollinatorer etter foredraget. Her i samtale med NINA-forsker Erik Stange om utfordringene pollinatorer står ovenfor i dag. Foto: Anne Olga Syverhuset (NINA).

I samarbeid med BI og ByBi arrangerte NINA i går seminaret «The importance of bees» i anledning statsbesøk fra Slovenias president Borut Pahor. Presidenten, HM Kong Harald og HKH Kronprins Haakon Magnus var blant gjestene som fikk lære mer om de viktige pollinatorene og hvordan vi kan legge til rette for at de skal trives.

Stort biemangfold i lite land

Forsker Markus Sydenham er ekspert på villbier og pollinering. Han snakket om villbier i Slovenia og Norge. Sydenham kunne blant annet fortelle at det er omtrent 2000 biearter i Europa, og av disse finnes ca. 25 prosent i Slovenia – til tross for at landet har et areal som bare er halvparten så stort som Danmark. For selv om landarealet er lite, er naturvariasjonen stor – med alt fra middelhavsområder til høyereliggende fjellområder.  


Ane Johansen (ByBi), Markus Sydenham (NINA) og David Barton (NINA) holdt foredrag om viktigheten av pollinatorer. Foto: Kristin Thorsrud Teien (NINA).

Den bievennlige slottsparken

Seniorforsker David Barton fortalte om betydningen av bievennlige områder i byene. Han viste fram kart som NINA har laget og som viser hvor egnet ulike områder i Oslo er for pollinatorer. Det ble god stemning i salen da han påpekte at slottsparken var ett av områdene som lyste opp som ett av de mest bievennlige områdene i byens sentrum.
Daglig leder i ByBi, Ane Johansen, fortalte om arbeidet ByBi gjør i hovedstaden, hvor de blant annet har tatt initiativ til å lage en bievennlig pollinatorpassasje gjennom byen. ByBi har samarbeidet med NINA i forskningsprosjekter, der birøktere i Oslo har samlet pollen som NINAs forskere har studert med DNA-analyse for å finne ut hvilke blomsterarter biene bruker gjennom sesongen. 

De som er kjent i Oslo, ser kanskje at Slottsparken lyser opp i oransje på kartet. Det skapte god stemning i salen. Foto: Anne Olga Syverhuset (NINA).

Kritisk truet bie på nært hold

Etter foredragene fikk de kongelige snakke med NINA-forskerne Graciela Rusch og Erik Stange, som fortalte mer om NINAs forskning på pollinatorer. President Pahor tittet på den kritisk truede rødknappsandbien gjennom NINAs stereolupe og Kronprinsen var interessert i å høre mer om truslene pollinatorene står ovenfor.

President Pahor studerer den kritisk truede rødknappsandbien i stereolupen, mens seniorforsker Graciela Rusch forteller følget om NINAs forskning. Foto: Anne Olga Syverhuset (NINA).

Kongen fikk slovensk bikube i gave

Slovenia har en lang tradisjon for birøkt, og så mange som 1 av 200 slovenere driver med birøkt. President Pahor forærte Kongeparet et tradisjonelt dekorert slovensk biehus som var utstilt sammen med blant annet NINAs forskningskube, som kan åpnes slik at forskerne kan studere biedans – en dans som speiderbiene bruker for å fortelle de andre honningbiene om hvor de har funnet blomster. Lengden på dansen og vinkelen i forhold til solen forteller om avstand og retning, mens intensiteten på dansen kan si noe om mengden de har funnet.


 

Her står forsker Erik Stange (NINA) og Kronprinsen ved siden av NINAs observasjonskube. Den kan åpnes slik at forskerne kan studere bienes dans, som de bruker for å kommunisere med de andre biene. Foto: Anne Olga Syverhuset (NINA).

Foredragsholderne David Barton (NINA), Ane Johansen (ByBi) og Markus Sydenham (NINA) foran gaven fra Slovenias president Borut Pahor. Gaven er et tradisjonelt slovensk biehus. Foto: Anne Olga Syverhuset (NINA).

Forfatter Maja Lunde (til høyre) snakket om hvilken rolle litteratur kan spille i å bevisstgjøre og engasjere folk rundt miljøutfordringer. Her er hun sammen med en annen insektforfatter, Anne Sverdrup Thygeson, som er forsker ved NMBU og vitenskapelig rådgiver i NINA. Foto: Anne Olga Syverhuset (NINA).

President Pahor studerer honning produsert av biene som bor på taket til BI. Foto: Anne Olga Syverhuset (NINA).

Seniorforsker Graciela Rusch forteller om NINAs forskning. Kronprinsen, President Pahor og Slovenias Landbruksminister Aleksandra Pivec lytter interessert. Foto: Anne Olga Syverhuset (NINA).

   Motta nyhetsbrev fra nina