Nyhetsartikkel

Miljøagentene samlet inn miljø-DNA-prøver og fikk besøke laboratoriet

Publisert 13.12.2019

Unge miljøagenter fra Stjørdal fikk prøve seg på laboratoriet i NINA etter at de i sommer samlet inn miljø-DNA for å hjelpe forskerne å kartlegge elver med pukkellaks.

Unge miljøagenter fra Stjørdal fikk prøve seg på laboratoriet hvor forskerne undersøker miljø-DNA-prøver. Foto: Anne Olga Syverhuset / NINA.
Unge miljøagenter fra Stjørdal fikk prøve seg på laboratoriet hvor forskerne undersøker miljø-DNA-prøver. Foto: Anne Olga Syverhuset / NINA.

I år var flere elver igjen invadert av pukkellaks, en fremmed fiskeart i Norge som egentlig hører hjemme i Stillehavet. For å få bedre oversikt over situasjonen i de små lakse- og sjøørretbekkene, inviterte NINA-forsker Frode Fossøy folk fra hele landet til å bli med på folkeforskning (citizen science). Noen av de som fulgte oppfordringen var Miljøagentene i Stjørdal, som tok miljø-DNA-prøver fra to småelver i Stjørdal.

– Vi fylte en flaske med vann, og så sprøyta vi det ned i et filter, før vi helte væske ned i der igjen, forklarer Frank Roger Fossbakk, som er en av miljøagentene i Sjørdal.

Fikk prøve seg på laboratoriet

I går var han og ni andre miljøagenter på besøk på NINA-huset for å lære mer om hva forskerne kan bruke slike miljø-DNA-prøver til.

De fikk se på prøvetakingsbåten MS EDNA, som har fått navnet sitt fra den engelske forkortelsen for miljø-DNA; eDNA, som står for environmental DNA. Båtens «kaptein» Rolf Sivertsgård svarte på spørsmål fra miljøagentene og forklarte hvordan han kunne fjernstyre båten rundt i et vann, og på den måten ta prøver fra hele innsjøen uten å være nødt til å gå hele veien rundt til fots. 

Etterpå fortalte Frode Fossøy om hvordan miljøDNA kan brukes til alt fra å kartlegge hvor fremmede arter som pukkellaks finnes til å finne ut hvilke plantearter bier har besøkt ved å undersøke pollenet som har festet seg på dem. 

Høydepunktet for elevene kom til slutt. Da fikk elevene besøke laben hvor forskerne analyserer miljø-DNA-prøver, og selv prøve å bruke noe av utstyret på laben, under kyndig veiledning av Hege Brandsegg som jobber på laboratoriet.

– Det var morsomst å pipettere, forteller Frank Roger mot slutten av besøket.

1000 elver

Folkeforskningen er en del av det internasjonale prosjektet 1000 Rivers Project, hvor Fossøy er nasjonal koordinator for Norge. Prosjektet skal overvåke invasjonen av pukkellaks i elver tilknyttet Nord-Atlanteren ved hjelp av miljø-DNA. Så langt er 50 norske elver kartlagt i Norge.

Les mer om miljø-DNA

Se flere bilder fra besøket på vår Facebook-side.
 

   Motta nyhetsbrev fra nina