Innsamling av vannprøver og analysering av miljø-DNA er en alternativ metode for overvåking av økosystemer der innsamling av prøver ikke er avhengig av langvarig innsats i felt.
Innsamling av miljø-DNA ved filtrering av vann. Foto Frode Fossøy/NINA.
Levende organismer avgir stadig DNA til miljøet rundt seg i form av hud- og hårceller, spytt og avføring og lignende. Ved å filtrere vann gjennom et finmasket filter samles DNA-et, og med genetiske analyser kan vi bestemme hvilke arter det kommer fra.
Slik kan vi beskrive hele økosystemer kun ut ifra en liten vannprøve. I tillegg kan en slik DNA-prøve lagres i lang tid og dermed utgjøre en historisk referanseprøve for dagens naturmangfold i forhold til fremtidige klimaendringer eller andre påvirkninger.
Analyser av miljø-DNA kan derfor være en meget kostnadseffektiv, og i visse tilfeller en sikrere metode for artsinventering og overvåkning, enn tradisjonelle feltmetoder.
Navnet henspiller på MS som et Motor-Skip, men også en Ms. - en ung frøken. EDNA er både et kvinnenavn, men også forkortelsen for miljø-DNA på engelsk (eDNA – environmental DNA).
MS EDNA er utviklet for å kunne ta representative miljø-DNA prøver fra innsjøer på en rask og enkel måte. Foto Frode Fossøy/NINA.
MS EDNA er utviklet for å kunne ta representative miljø-DNA prøver fra innsjøer på en rask og enkel måte. Ved å pumpe vann gjennom et DNA-filter montert på båten kan man enkelt dekke store områder av en innsjø uten å måtte bevege seg fra sted til sted langs land, som ofte kan være vanskelig tilgjengelig. Man kan enkelt velge om man vil ta spesifikke prøver fra enkeltområder i en innsjø eller en gjennomsnittsprøve fra innsjøen. Ulike genetiske analyser i etterkant kan avsløre både artsmangfold og relative mengder av hver art.
MS EDNA vil være et viktig verktøy både for å spore spredning av fremmede arter og påvise sjeldne rødlistearter, samt beskrive artsmangfold i en gitt innsjø. På denne måten kan man også over tid påvise endringer i artsmangfold og overvåke innsjøer på en effektiv måte.
Et eksempel der MS EDNA blir et viktig verktøy er påvisning av fremmede fiskearter. I løpet av de siste tiårene har det vært en omfattende spredning og introduksjon av ferskvannsfisk her i landet. For å sette inn effektive tiltak er forvaltningen avhengig av at de blir oppdaget og rapportert inn så raskt som mulig. Det kan være spesielt vanskelig å påvise forekomst av fremmede arter i en invasjonsfase med få individer. I akvatiske miljøer kan dette være ekstra utfordrende da visuell deteksjon er vanskelig uten en omfattende fangstinnsats, som også kan inkludere uønsket fangst av de naturlig tilhørende artene. Uønsket spredning omfatter arter som for eksempel gjedde, karpe, abbor, suter, sørv, gullfisk, karuss og lake.
Frode Fossøy
SIS: Utvikling og implementering av genetiske metoder