News

 

Dronen Pamela hjelper NINA med å spore fremmede arter

Publisert: 30. juni 2025
Tekst: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri

F&Z Solutions har utviklet en spesialtilpasset miljø-DNA-pumpe i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA). Sammen med dronen Pamela skal løsningen nå tas i bruk i flere forskningsprosjekter i inn- og utland.

Dronen Pamela hjelper NINA med å spore fremmede arter
Seniorforsker Frode Fossøy og overingeniør Rolf Sivertsgård i NINA tester dronen Pamela i havnebassenget på Brattøra i Trondheim. Foto: Andrea Faltynkova / F&Z Solutions.

USV Pamela er en liten og lett ubemannet overflatefarkost (USV) utviklet av F&Z Solutions for miljøovervåking i innsjøer, elver og kystnære områder. Plattformen gjør det mulig å samle inn høyoppløselige miljødata med stor geografisk nøyaktighet og minimal operativ kompleksitet.

Pamela er allerede tatt i bruk av Norsk institutt for naturforskning (NINA), som benytter analyser av miljø-DNA (eDNA) for å kartlegge biodiversitet og arter av forvaltningsmessig interesse.

– Levende organismer avgir hele tiden DNA-spor til miljøet rundt seg. Ved å samle inn disse restene kan vi bruke DNA-teknologi til å bestemme hvilke arter som finnes i et område uten å måtte fange eller observere dem direkte, forklarer Frode Fossøy, seniorforsker i NINA.

Miljø-DNA har vist seg å være både mer kostnadseffektivt og mer treffsikkert enn tradisjonelle feltmetoder i mange sammenhenger.

Autonom DNA-prøvetaking

Med dronen Pamela kan NINA nå samle inn miljø-DNA på en enda mer effektiv måte. Den autonome farkosten dekker store arealer mens den både samler plankton og filtrerer vann gjennom den nyutviklede pumpen fra F&Z Solutions.

– Disse prøvene gir oss et mye mer representativt bilde av biodiversiteten i en innsjø eller i en marin havn, sier Fossøy.

– I tillegg gjør den kartbaserte, autonome styringen det mulig å gjenta det samme transektet på et senere tidspunkt, noe som er essensielt når vi skal overvåke endringer i biodiversitet over tid, sier han.

DNA-analyser av planktonprøvene avslører hvilke krepsdyr som finnes i vannmassene, mens de filtrerte vannprøvene kan identifisere alt fra fisk til vannlevende insekter. Pamela vil i år bli brukt i flere overvåkingsprosjekter, blant annet for å studere hvordan vannkraftproduksjon påvirker biodiversiteten i regulerte innsjøer.

– Vannkraftnæringen har vist stor interesse for miljø-DNA, og med Pamela og den nye pumpen har vi fått et nytt verktøy som virkelig kan styrke denne typen kartlegging.

Pilot i EU-prosjekt – og støtte fra Testination

Den nye eDNA-pumpen er utviklet i tett samarbeid mellom forskerne i NINA og utviklingsteamet i F&Z Solutions. Pumpen inngår nå i en pilotserie som skal benyttes i det EU-finansierte forskningsprosjektet PINKTrack, hvor målet er å overvåke spredning av pukkellaks i europeiske vassdrag. Pumpene skal nå leveres til forskningspartnere i Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike og Grønland.

Produksjonen av pilotserien delfinansieres av Testination, en felles plattform som samler testinfrastruktur i Trøndelag. Testination gjør det enklere for små og mellomstore bedrifter å utvikle og validere ny teknologi gjennom tilgang til testfasiliteter og ekspertise som ellers ville vært vanskelig tilgjengelig.

Testination er en del av SIVA sitt Katapult-program gjennom katapultsenteret DigiCat, og er sentral i utviklingen av det norske økosystemet for maritim autonomi. Bak initiativet står blant annet NTNU, SINTEF, Maritime Robotics, OceanTech Innovation, Torghatten og Boreal.

– Samarbeidet med F&Z Solutions har vært svært fruktbart. De tok utfordringen på strak arm og har laget et produkt vi er veldig fornøyd med, sier Fossøy.

F&Z Solutions har fortsatt kapasitet til å inkludere 1–2 nye prosjekter i piloten og oppfordrer miljøforskere med relevante feltkampanjer til å ta kontakt.

Dronen Pamela fra F&Z Solutions. Foto: Lars Bugge Aarset/Ocean Autonomy Cluster

Dronen Pamela fra F&Z Solutions. Foto: Lars Bugge Aarset/Ocean Autonomy Cluster

Fra Trondheimsfjorden til Europa

F&Z Solutions er medlem i Ocean Autonomy Cluster og inkubatorbedrift i FI Ocean Space Incubator, som er en del av ESA BIC-programmet (European Space Agency Business Incubation Centre).

– F&Z Solutions er et godt eksempel på hvordan teknologi utviklet med støtte fra ESA BIC kan finne anvendelse både i romrelaterte og jordnære formål. At de allerede er i ferd med å nå et europeisk marked med en løsning utviklet i tett dialog med norske forskere, viser potensialet i denne typen samarbeid, sier Linda Hald, Europarådgiver for ESA BIC og Fremtidens Industri.

Kontakt:

Andrea Faltynkova, co-founder & Environmental Scientist
F&Z Solutions
Telefon +47 96706776
E-post: andfalty@gmail.com 
fzsolutions.no

Frode Fossøy, Seniorforsker
Norsk institutt for naturforskning – NINA
Telefon: +47 99692303
E-post: frode.fossoy@nina.no
nina.no/NINAGEN 

 

Skriv ut
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: