Hjortedyr
NINAs kompetanse på hjortedyr omfatter kartlegging, bestandsovervåking og forskning på elg, hjort, villrein, tamrein og rådyr.
Tradisjonelt har hjortedyrforskningen i NINA vært rettet mot bruken av hjortedyr som høstbar ressurs. Derfor har mye av fokuset på hvordan hjortedyr påvirkes av bestandsstørrelse, klimatiske forhold, sykdommer, konkurranse, predasjon, arealbruk og begrensinger.
Hvordan menneskelig aktivitet og infrastruktur som veg, jernbane, vindkraft, vannkraft, hytter og turisme påvirker hjortedyr er også et sentralt forskningstema.
NINA overvåker og kartlegger hjortedyrenes bestandsutvikling og kondisjon, og følger utviklingen av ulike påvirkningsfaktorer.
Vi benytter en rekke ulike metoder, blant annet individmerking (f.eks. GPS-merking av dyr), aldersbestemmelse basert på kjever og tenner, genetiske metoder, parasittundersøkelser og statistiske analyser og modellering.
Resultatene danner beslutningsgrunnlag for myndigheter, grunneiere, jaktrettighetshavere, bedrifter og organisasjoner. Prosjekter av mer grunnforskningspreget karakter gjøres ofte i samarbeid med universiteter og høyskoler i inn- og utland, og brukes ofte til undervisning- og utdanningsformål.
NINAs forskning bidrar til å økt kunnskap om artenes økologi og forvaltningsutfordringer, og bidrar til å identifisere globale løsninger på lokale problemer.
Vi har et utstrakt samarbeid med andre forskningsinstitutt og konsulentselskaper, og mange av våre prosjekter gjennomføres i samarbeid med jegere, lokale ressurspersoner og viltforvaltere i kommuner og fylkeskommuner.