News

 

Lakselus kan ha vært bestandsreduserende
20. desember 2012

Resultatene fra overvåkingen av lakselus på vill laksefisk i 2012 viser at det er sannsynlig at lakselus har bestandsreduserende effekt på sjøørret langs store deler av norskekysten, men også på laks enkelte steder.

Harebestanden på vei ned
18. desember 2012 Jaktstatistikken viser at det stadig skytes færre harer i Norge. I følge en ny NINA-rapport gjenspeiler statistikken en faktisk nedgang i harebestanden. Klimaendring, predasjon og konkurranse fra hjortevilt er mulige årsaker til nedgangen.
Har kartlagt artsmangfoldet i regnskogen
13. desember 2012

Et internasjonalt team på 102 forskere har kartlagt det biologiske mangfoldet i en tropisk regnskog. Dermed har de også funnet nøkkelen til å besvare et av menneskehetens eksistensielle spørsmål: Hvor mange arter finnes det på jorda? 

Ærfuglen med eget krimarkiv
12. desember 2012

Hvor lenge husker ærfuglen? Lengre enn du tror, den har sitt eget krimarkiv. Hvis reirene blir plyndret en sesong reduserer ærfuglen produksjonen av unger i årene etter.
 

Både oppdrett og miljøforhold avgjør lakselusinfeksjon på vill sjøørret
11. desember 2012 En studie basert på sju års overvåkningsdata konkluderer med at risiko for lakselusinfeksjon på sjøørret øker med smittepress fra lakseoppdrett, i tillegg til økt saltholdighet og vanntemperatur. Dermed er lakslusinfeksjon på villfisk relatert både til menneskeskapte forhold, i form av lakseoppdrett, og til naturgitte forhold. Studiet viser også at det er behov for å øke omfanget av den nasjonale overvåkinga av lakselus på villfisk.
Risiko ved humleimport
21. november 2012

Utenlandsk mørk jordhumle som innføres og brukes i norske veksthus vil fortrenge stedegne humler. NINAs risikovurdering tilrår stans i innførselen.

Prisvinnende forskere
19. november 2012

Framsenterets formidlingspris og forskningspris 2012 gikk til henholdsvis Audun Rikardsen og Jarle Bjerke.

Felles nordisk innsats gir nye løsninger for biodiversitets- og økosystemforskning
19. november 2012

De nordiske landene arbeider nå sammen med å utrede mulighetene for å realisere en nordisk E-Science infrastruktur for biodiversitets- og økosystemforskning.

Dokumenterer stor lakseluseffekt på villaksbestander
7. november 2012 En studie av 8 elver i Irland og 2 i Norge i perioden 1996-2008 viser at lakselus påfører villaks dødelighet. Dødelighet er beregnet ut fra gjenfangst av merket smolt.
Åpning av Miljøprøvebanken
6. november 2012

I dag åpner den nasjonale Miljøprøvebanken i CIENS i Forskningsparken i Oslo. Miljøprøvebanken tar vare på prøver som gjør det mulig å spore opp miljøgifter vi i dag ikke vet noe om.

Krysning av oppdrettslaks og villaks i Namsen
6. november 2012 NINA har analysert villaks og rømt oppdrettslaks i Namsen med nye genetiske markører som er utviklet for å skille mellom oppdrettslaks og villaks.
Norske rovdyr
22. oktober 2012

Kjetil Bevanger med ny faktabok om norske rovdyr. 

Jakt på kortnebbgås i Norge har internasjonal betydning
18. oktober 2012 For første gang i europeisk forvaltning av trekkende vannfugl er det satt et bestandsmål. Jakt blir et sentralt virkemiddel.
Milde vintre ødelegger livsvilkår
5. oktober 2012 En ny studie  viser at lengre perioder med mildvær i vinterhalvåret har store negative effekter på både mus og rein i Arktis.
Temarapport om lakselus
4. oktober 2012 Vitenskapelig råd for lakseforvaltning publiserer egen temarapport om lakselus.
Fremdeles mye lakselus
1. oktober 2012 Også i sommer har det vært svært høyt infeksjonspress fra lakselus i ytre deler av Hardanger-, Sogne- og Trondheimsfjorden. Dette rammer særlig sjøørreten som oppholder seg i fjordene og langs kysten på denne tiden.
Godt eller dårlig treff?
1. oktober 2012 Skuddet faller, du ser at du treffer, men elgen løper videre. Hvor langt løper en elg som er dødelig truffet? Når må du innse at dyret er skadeskutt og iverksette tiltak?
Hjorten krymper og blir mindre produktiv
1. oktober 2012

Hjorten er i dag 10-15 % lettere enn den var i starten av 1990-tallet. Over 20 års overvåking av elg, villrein og hjort er oppsummert i en ny NINA-rapport.

 

Fjellreven takler magre tider
28. september 2012 Få fødte fjellrever i det fri. Det er resultatet av lite lemen i fjellet i år, men fjellreven er flink til å tilpasse seg dårlige tider.
Norge kan få en sekretariatsfunksjon for det internasjonale Naturpanelet
26. september 2012 Norge – med de biologiske fagmiljøene i Trondheim i førersetet – kan bli vertskap for en sekretariatsfunksjon for kapasitetsbygging under det internasjonale Naturpanelet.
Search for articles
News archive

Archive

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: