Nyheter

 

Norske rovdyr

Publisert: 22. oktober 2012
Tekst: Camilla Næss

Kjetil Bevanger med ny faktabok om norske rovdyr. 

Norske rovdyr
Lær mer om bjørnen og de 14 andre rovdyrene vi har i Norge i "Norske rovdyr". Foto © P. Jordhøy/NINA.

Kjetil Bevanger med ny faktabok om Norske rovdyrBoka «Norske rovdyr» gir en oversiktlig og oppdatert oversikt over de 15 artene vi har i norsk natur, og den enkelte arts betydning for mennesket gjennom historien.

På de vel 20 årene som har gått siden Cappelen sist utga Norges Dyr (1990), har det skjedd en revolusjon i forhold til kunnskapen om de enkelte rovpattedyrartene, og da spesielt de fire store; ulv, jerv, bjørn og gaupe. I første rekke på grunn av moderne teknologi der forskerne har kunnet utstyre dyrene med radiosendere – som etter hvert også har fått GPS-enhet slik at de kan følges «live». Mye av denne nye kunnskapen er tatt med i tilknytning til artsomtalene.

De senere årene er også DNA-analyser tatt i bruk slik at det er mulig å individgjenkjenne dyrene. Dette er ikke minst viktig i forhold til diskusjonene omkring bestandsstørrelse – et sentralt tema i mange kretser, og som ofte avstedkommer opphetede diskusjoner. Det er også et eget kapitel om «Dagens rovviltforskning». Dette behandler i første rekke de fire store skandinaviske samarbeidsprosjektene på gaupe, jerv, bjørn og ulv. Dette er en nyttig kunnskapskilde for alle som bl.a. ønsker å vite flere detaljer om hvordan rovdyrforskningen foregår. To av artene i boka står også sentralt i diskusjonen om uønskede, introduserte arter - mink og mårhund.

Kapitlet om «Rovviltforvaltning – utfordringer og konflikter» vil være av interesse for alle som er opptatt av rovdyr. Ved siden av en historisk oversikt over hvordan synet på rovdyr har utviklet seg de siste 200 årene i Norge, diskuteres bl.a. også muligheten for at  sentrale politiske beslutninger lar seg gjennomføre ut fra den kunnskap forskningen i dag har om de store rovpattredyrene.


Kjetil Bevanger er allerede en etablert forfatter, og har tidligere skrevet flere naturhåndbøker i serien Cappelen Damms naturhåndbøker, samt om villrein og introduserte, uønskede dyrearter.


Les også bokomtalen på Cappelen Damm: 

«Lurer du på hva en brunbjørn foretrekker å spise, og hvordan du kan se forskjell på en snømus og en røyskatt? I Norske rovdyr beskrives typiske kjennetegn, leveområder, byttedyr og fiender til alle våre rovdyr. Dyrenes plass i folketradisjonen og vårt forhold til dem er viet god plass. Bokas flotte fotografier viser dyrene slik du aldri har sett dem før.     

Synet på rovdyr har endret seg mye opp gjennom historien, men det er bare de siste 30-40 årene at moderne økologisk forståelse har blitt avgjørende for hvordan små som store rovdyr forvaltes. I dag vet vi at rovdyrene er viktige nøkkelarter i økosystemene og representerer barometre i forhold til naturens sunnhetstilstand og de er symbolarter for en fremtidsrettet og bærekraftig bruk av naturressursene.»

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: