Naturens tilstand og smarte miljøløsninger - dette er de mest leste nyhetssakene på www.nina.no i året som gikk.
Over 300 fjellrever ble født i norske fjellområder i 2024, men små valpekull bekymrer forskerne. 29 valper fra avlsstasjonen settes ut i vinter for å bidra til å øke variasjonen av gener og redusere faren for innavl.
Nå er julefreden i ferd med å senke seg her i NINA. Vi runder av med de beste ønsker for julen og det nye året fra oss alle.
En evaluering av gaupeovervåkingen i fire kommuner på Nordmøre og i Trøndelag viser at bruk av avstandskriterier kan både over- og underestimere antall familiegrupper av gaupe, men at overvåkingen påviser de fleste familiegruppene i området. Når snøforholdene var dårlige, fungerte viltkamera fint som et tillegg i overvåkingsmetodene.
Det haster med omfattende endringer for å stoppe tapet av naturmangfold – men det er mulig. Det slår ukas andre nye rapport fra Naturpanelet fast.
Har du hørt om chagasteger? Ikke det? Da bør du lese artikkelen som sikret NINA-forsker Anders Endrestøl Fægriprisen!
I en ny rapport presenterer Naturpanelet over 70 mulige tiltak som kan bidra til å håndtere utfordringer innen naturmangfold, vannkvalitet, matsikkerhet, helse og klima i sammenheng.
Nye utbredelseskart viser at de store rovdyrene sprer seg i Europa. Det er gledelig for rovdyrbestandene, men det er også en kilde til konflikter med beitedyr og mennesker.
Den lille elva Leirelva i Trondheim ble avskrevet som ubrukelig - både for folk og fisk. Nå er den blitt et bevis på at natur kan restaureres, men da gjelder det å tenke stort.
Arktis gjennomgår drastiske endringer. Det viser en fersk internasjonal rapport, der NINA-forsker Hans Tømmervik og fem andre fra forskningsmiljøet i Framsenteret og Tromsø har bidratt.
Samme hai kan stå bak flere ulike angrep på mennesker og være et såkalt «problemindivid». I stedet for masseutslakting av hai etter et haiangrep, anbefaler forskerne mer målrettede tiltak som å fjerne individet.
En ny håndbok gir råd og praktiske eksempler for å finne naturbaserte løsninger på ulike samfunnsutfordringer.
I 2023 kom det nesten tre ganger så mye pukkellaks til norske elver og langs kysten som i eksplosjonsåret 2021. To nye rapporter oppsummerer rekordåret og effekten av fiskefeller i elvene.
Dagens store hjortebukker er på størrelse med forhistoriske små hjortekoller. Mennesker har en finger med i spillet, og det dreier seg ikke om klima.
NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.Følg oss på: