Det er gått ti år siden Rovdata ble lansert 30. november 2010 med et fagseminar på Rockheim i Trondheim. Målet var å styrke rovviltovervåkingen i Norge. Siden den gang har vi jobbet for å levere presise bestandstall på gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge.
Produksjonsområdene 2 og 3 fra Ryfylke til Sotra er i kategorien med høyest sannsynlig dødelighet av villaks forårsaket av lakselus. Områdene 4 og 7 ligger i den mellomste kategorien, mens de resterende ni områdene er vurdert til å ha lav sannsynlig dødelighet.
Elvemuslingen går sterkt tilbake på grunn av oss mennesker. For å redde den sårbare arten er det ikke nok å sette inn tiltak akkurat der muslingene står, vi må vurdere tilstanden i hele nedbørfeltet.
Økt ferdsel med snøskuter har stort konfliktpotensial, men to kommuner viser at det er mulig å etablere løyper uten å skape store konflikter.
På strekningen Rogaland – Trøndelag ble det observert mye lakselus på villaks og sjøørret i år. Det var også godt samsvar mellom modellberegningene av hvor mye luselarver det er i vannmassene og observasjonene på villfisk.
Forskere ved NINA har flyttet eremitter de fire kilometerne fra Tønsberg gamle kirkegård til eikehagen ved Berg fengsel i håp om å etablere en levedyktig bestand der. Siden har ingen har sett spor av dem, inntil de overraskende dukket opp på et videoopptak.
I mer enn en fjerdedel av alle alkefuglene som ble undersøkt utenfor hekkesesongen lå kvikksølvnivået over grenseverdien for forgiftning.
NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.Følg oss på: