Nyheter

 

Urban natur i krisetider
28. mai 2020

Covid-19 kaster nytt lys over verdien av bynatur; under pandemien har grøntområder i Oslo tjent som grønne tilfluktsrom for befolkningen, og kan indirekte ha dempet spredningen av viruset.

Slik kan vi bekjempe verdiløs forskning
27. mai 2020

Unødvendig forskning er dårlig bruk av penger. Det er mye å hente på en bedre prosess før spørsmålene stilles.

Sjekk villaksen sin ville tur i havet
26. mai 2020

I fjor vår sette havforskarane satellittmerke på villaksar i Sør-Norge. No har dei ringt heim.

Jerven bruker naturen som kjøleskap
26. mai 2020

Mens andre rovdyr ofte må jage og drepe byttedyr når de er sultne eller skal mate ungene, kan jerven hente kjøttbiter fra et av sine matlager. Den bruker gjerne kjølige steder i naturen til å lagre kjøtt fra byttedyr eller åtsler, viser studie.

Bever demmer ikke alltid opp for laksefisk
25. mai 2020

Beverdemninger ser ikke ut til å påvirke tilstanden til ung laks og sjøørret i alle elver og bekker der beveren etablerer seg. En studie fra norske elver viser at fisken kan greie å ta seg forbi demninger.

Arter på ville veier
22. mai 2020

Hvordan finner fremmede arter veien ut i norsk natur, og hvordan sprer de seg videre? Forskere i NINA gjør opp status for spredningsveier for fremmede arter i Norge. 

Virker tiltakene for å ta vare på truet natur?
20. mai 2020

NINA, NIBIO og NTNU Vitenskapsmuseet har utarbeidet metodikk for å vurdere om tiltakene for å ta vare på truede arter og naturtyper har ønsket effekt.

Gribben lytter etter mat
20. mai 2020

Gribber og andre åtseletende fugler sirkler rundt i lufta og speider etter kadaver når de skal finne mat, trodde vi. Ny forskning viser at gribben også bruker hørselen når den jakter på et måltid.

Her får du vite mer om vannfugler
13. mai 2020

Lyst til å lære mer om fugler? NINAs fugleeksperter har bidratt med ny informasjon på Artsdatabankens side Arter på nett: Artsbeskrivelser av fugler tilpasset et liv i og ved vann. 

Overvåking i referanseelver
11. mai 2020

For å følge med på tilstanden til norsk natur overvåkes økosystemer og enkeltarter både på land og i vann gjennom en rekke overvåkingsprogrammer. Ett av programmene, «Overvåking i referanseelver», undersøker den økologiske tilstanden i elver og bekker som har en antatt liten grad av menneskelig påvirkning. Programmet finansieres av Miljødirektoratet og er en del av myndighetenes basisovervåking – en type overvåking som gjennomføres for å følge med på den generelle miljøtilstanden i Norge. NIVA, NINA, Akvaplan-niva og NORCE – med god hjelp fra lokale vannprøvetakere – har gjennomført tre år med overvåking og nå er resultatene fra 2019 klare.

Oter drukner i fiskeredskaper
11. mai 2020

Utilsiktet bifangst i fritidsfisket forstyrrer den naturlige reetableringen av oterbestanden i Norge.

Hva hindrer oss i å forvalte skogen på økosystemnivå?
8. mai 2020

Forskere skal i nytt prosjekt undersøke samfunnsmessige barrierer som gjør det vanskelig å forvalte skogen i Norge på økosystemnivå.

NINAs høringsinnspill til Klimakur 2030
6. mai 2020

NINA har kommet med innspill til hvordan Klimakur på en bedre måte kan sikre løsninger som er gode for både klima og natur.

Koronaeffekt: Renere luft redder liv
5. mai 2020

Nedstenging av samfunnet har gitt mindre luftforurensning verden rundt. Det sparer liv, og kan gi 1,6 millioner færre tilfeller av barneastma, viser fersk forskning.

Trenger unge elvemuslinger mer pusterom?
5. mai 2020

Mange bestander av elvemusling på Østlandet sliter med rekrutteringen. NINA-forsker Jon Magerøy måler om det skyldes redusert tilgang på oksygen. 

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: