Nyheter

 

Utvikler verktøy for å sikre bærekraftige verdensarvområder
26. februar 2021

Ny teknologi skal gjøre det lettere å planlegge hvordan arealene i verdensarvområder kan utvikles og forvaltes på en bærekraftig måte. NINA-forskere har en sentral rolle i millionprosjektet Twin Fjord.

Hvorfor nås ikke bestandsmålet for bjørn?
25. februar 2021

De egna leveområdene for bjørn i Midt-Norge er store nok til å nå bestandsmålet på tre ungekull i året. At en stor andel av de egna områdene ligger nær Sverige, hvor det jaktes mye bjørn, gjør det vanskelig å nå målet.

Dårlige sidebekker stopper sjøørreten
24. februar 2021

Menneskelig aktivitet har ødelagt store deler av områdene sjøørreten bruker til å formere seg i sidebekkene til Gaula. Å bevare det som er igjen av leveområdene er et av de beste tiltakene for å redde sjøørreten i vassdraget, viser nye rapporter.

NINA tar i bruk nytt verktøy for bærekraftige reisevalg
19. februar 2021

Reis bevisst-plakaten er et nytt og konkret verktøy for å redusere miljøavtrykket ved at ansatte tar bevisste valg om reiser og transport.

Norge kan få nasjonalpark med store naturverdier rett utenfor hovedstaden
16. februar 2021

En fjerdedel av Norges befolkning kan få en stor nasjonalpark som nabo, og få orkesterplass til et enormt restaureringsprosjekt, dersom deler av Østmarka blir nasjonalpark. 

Rovdyr og beiteinteresser – hvordan fungerer de tapsforebyggende og konfliktdempende tiltakene?
16. februar 2021

Regjeringen gir årlig i snitt 71 millioner kroner i tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak. Men brukes tilskuddene riktig slik at målene blir nådd? Er det rom for forbedringer? Dette har forskere  fra NIBIO og NINA sett nærmere på i en ny rapport.

Nytt prosjekt kartlegger hjortevilt på Hardangervidda og i Setesdal
11. februar 2021

Villrein, elg og hjort på og rundt Hardangervidda og nordre deler av Setesdal villreinområde skal merkes med GPS-sendere. Hensikten er å kartlegge hvordan hjortevilt bruker områdene, blant annet som grunnlag for å redusere risikoen for spredning av skrantesjuke.  

Sjøfugl konsumerer større andeler av fiskebestandene når tilgangen på byttedyr er lav
9. februar 2021

Med data fra fem ulike marine økosystemer har forskere nå testet «predator pit»-hypotesen for byttefisk. Ved å undersøke sjøfuglers inntak av fisk og effekten av slik predasjon på dynamikken i fiskebestandene, viste de at fiskedødeligheten som forårsakes av sjøfugl varierer med mengden tilgjengelig fisk. 

COVID-19 har satt fart i kartlegging av friluftsaktiviteter
5. februar 2021

Aktivitetsnivået holdt seg høyt utover koronahøsten, avslører treningsapp. Men appen forteller bare deler av sannheten, og synliggjør behovet for å lage en nasjonal statistikk over fysisk aktivitet i friluft.

DNA er et genialt verktøy i rovviltovervåkingen
4. februar 2021

DNA er mye diskutert i rovviltdebatten i Norge. Rovdata har derfor lansert en ny film og nettside som forklarer hvordan DNA brukes til å overvåke de store rovdyrene og kongeørn i landet.

Nye fjellrever skal sprenge grenser
3. februar 2021

Tolv valper er satt ut for å lage nye revestreker i det gamle fjellrevområdet Reisa Sør. Håpet er at fjellrevene både skal etablere seg og spre genene grenseløst til andre bestander på Nordkalotten.  

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: