Nyheter

 

Rekordmange pukkellaks i Norge 2019
29. april 2020

Den overraskende pukkellaksinvasjonen i 2017 viste seg å ikke være et enestående tilfelle. I 2019 ble det registrert betydelig flere av den uønskede fisken i norske elver.

Dette vet vi om økosystembasert forvaltning – og slik kan Norge lykkes
28. april 2020

Tilstrekkelig politisk vilje er det viktigste om man vil oppnå målet om mer økosystembasert forvaltning. Det viser en systematisk gjennomgang av over 1000 forskningsartikler.

Disse områdene har spesielt høyt artsmangfold
21. april 2020

Nye kart viser hvor vi har områder med mange truede arter. Det kan gjøre det lettere å planlegge hvilke områder som skal prioriteres i arbeidet med å ta vare på truet natur.

Oppdrettsyngel er enkelt måltid
20. april 2020

– De nye resultatene våre viser at yngel av oppdrettslaks er et lettere bytte for større fisk, som ørret, enn det villfisken er, sier havforsker Monica Solberg.

Ny blogg om livet i vann og vassdrag
17. april 2020

Flere av forskere våre har innsjøer, elver og bekker som arbeidsplass. Nå starter de opp Ferskvannsbloggen for å belyse mangfoldet i denne spennende verdenen, som kanskje framstår som litt ukjent for mange.

Tusenvis av hjortevilt dør årlig i trafikken
17. april 2020

Bortsett fra jakta, er trafikkskader den vanligste dødsårsaken for hjortevilt. 11 938 elg, hjort og rådyr er foreløpig registrert påkjørt av motorkjøretøy i 2019*.

Hjelper villeselet tilbake
16. april 2020

Utfordrende logistikk og snikskyttere er noen av hindrene forskerne møter i arbeidet med å hjelpe det asiatiske villeselet, kulan, tilbake til de sentrale steppene i Kasakhstan.

Trær i byen gjør hetebølger mer levelige
14. april 2020

Steder med bytrær var inntil 10 grader kjøligere enn steder med asfalt under Oslos hetebølge sommeren 2018.

Naturkur er nødvendig for å nå klimamålene
10. april 2020

Å ta vare på økosystemene er svært viktig for lagring og opptak av karbon, viser en ny kunnskapsoppsummering. For å nå klimamålene må vi derfor se klima og natur i sammenheng. 

Påskequiz om natur
3. april 2020

Det gule bustehuet til hestehov er et kjært vårtegn, men visste du at blomstene på hestehoven slett ikke er tidlig ute? De er faktisk skikkelig sene for de er egentlig de aller siste knoppene fra året før (de måtte bare ha litt kulde for å blomstre).  Nå kan du teste deg selv på naturfakta med NINA-forskerne som quizmastere!

For få elg og hjort skutt i Nordfjellaregionen
3. april 2020

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Forskere knekker koder for å overvåke insekter
2. april 2020

Miljø-DNA er den mest kostnadseffektive måten å identifisere insekter på. Det viser et pilotprosjekt som skal bane vei for en løpende overvåking av insekter over hele landet.

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: