Nyheter

 

Vis oss juletreet ditt, og vi skal si deg hvem du er
20. desember 2019

Vis oss juletreet ditt, og vi skal si deg hvem du er.

PODKAST: Den ville tamreinen
20. desember 2019

Visste du at 45 prosent av Norge er reinbeiteland? Eller at tamrein ikke er særlig tam?  

Fra slagmark til nasjonalpark: Dette har vi lært av Hjerkinn-restaureringa
12. desember 2019

Ved inngangen til FN’s restaureringstiår er Hjerkinn et viktig eksempel på at summen av samarbeid, vitenskapelig kunnskap og praktiske erfaringer er nøkkelen til vellykket, storskala restaurering.

Fluorstoffer funnet i oter, isbjørn, ulv og snø
12. desember 2019

Norske miljøforskere har funnet per- og polyfluorerte forbindelser, såkalte PFAS-er, i både dyr, luft og snø. For første gang er slike fluorforbindelser også funnet i ulv.

Lomvi og polarlomvi bruker stadig lengre tid i kolonien før eggleggingen starter
11. desember 2019

Tiden sjøfuglene bruker i kolonien før eggene legges kan ha betydning for fuglenes hekkesuksess. Ved hjelp av lysloggere har forskere funnet ut at lomvi og polarlomvi ankommer koloniene tidligere om våren enn tidligere. 

Jane Uhd Jepsen er første vinner av Fægriprisen for god forskningsformidling
10. desember 2019

Jane Uhd Jepsen, NINA, og Ole Petter Laksforsmo Vindstad, UiT, er vinnerne av den første Fægriprisen for artikkelen Populasjonssykluser hos bjørkemåler - små dyr med enorme  svingninger.

Stort potensial for miljødesign i vannmagasiner
9. desember 2019

Norge har hundrevis av innsjøer som blir brukt som vannmagasiner for kraftproduksjon, likevel vet vi lite om hvordan det påvirker fisken som lever der. Nå mener forskerne det er mulig å finn vinn-vinn-løsninger for vannmagasiner slik man har gjort med miljødesign for laks i elvene.

Villreinen i Rondane er hardt presset
6. desember 2019

Villreinen var en viktig grunn for å opprette Rondane nasjonalpark for 57 år siden. I dag er Rondane kanskje det villreinområdet hvor reinen er mest truet.

Hva er det som skjer med lågåsilda i Mjøsa?
2. desember 2019

Høsten 2019 var det total svikt i det tradisjonsrike lågåsildfisket både i Mjøsa og Gudbrandsdalslågen (Lågen). Både fiskere og forskere spør seg hvorfor. 

Hvor mye er Oslofjorden verdt?
2. desember 2019

Hvordan setter man en økonomisk verdi på en naturressurs? I en ny rapport gir forskere ved NIVA, NINA, SSB og Menon en kunnskapsstatus om økonomiske verdier av Oslofjorden.

Forskere vil undersøke hvordan vindkraft påvirker insekter
29. november 2019

Vindkraftverk påvirker trolig ikke det totale antallet insekter i Norge i særlig grad. Likevel anbefaler forskere å vurdere effekten på særlig sårbare populasjoner før vindkraft bygges ut.

Ny podkast: Superhelten i havet
29. november 2019

På land er den klønete, i lufta bruker den så mye energi på å fly at det nesten ikke er verdt det, men i havet kommer de skjulte superkreftene frem.

Red skin disease hos laks
27. november 2019

Flere land har registrert lignende hudforandringer og dødelighet hos laks de siste årene. Nylig møttes forskere og forvaltere fra åtte land for å avdekke om det er samme sykdom.

Vil overvåke plast i gulp og skit fra sjøfugler
22. november 2019

Store mengder plast flyter rundt i havet. Det meste i form av mikroplast, som ofte havner i magen til sjøfugler. Nå vil sjøfuglforskere overvåke plastmengden i gulp og avføring.

Norges palsmyrer tiner bort
22. november 2019

De artsrike palsmyrene er en av naturtypene NINA overvåker for å følge med på hva som skjer når klimaet endres. Nå er mange av dem i ferd med å forsvinne for godt.

Nasjonal kartlegging av spredning av ferskvannsfisk
21. november 2019
Ulovlig spredning av fremmed ferskvannsfisk er en økende problem. Meld fra til NINA dersom du har observert en fremmed fiskeart i år.
 
Statusoppdatering om sjøørret fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning
21. november 2019

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning har kartlagt tilstanden til sjøørretbestander i Norge. Nesten halvparten av sjøørretbestandene er i dårlig tilstand. Lakselus er den klart største negative påvirkningen, men også landbruk, vannkraftregulering og veibygging har stor negativ effekt.

Skal gjøre løsningene fra Naturpanelets rapport tilgjengelige for politikere og forvaltning
18. november 2019

Trine Hay Setsaas fra Norsk institutt for naturforskning er Vest-Europas representant i en arbeidsgruppe under Naturpanelet (IPBES) som skal lede arbeidet med å tilgjengeliggjøre løsningene som Naturpanelets rapporter presenterer.

Gytegrusen gjør susen for lakseeggene
18. november 2019

Å legge ut gytegrus har bedret forholdene for eggene til laksefisk i Akerselva i Oslo. Det viser målinger gjort av forsker Jon H. Magerøy i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Tettere samarbeid mellom natur- og klimaforskning
14. november 2019

Klimaet påvirker naturen, og naturen påvirker klimaet. NINA ønsker derfor å knytte forskningen på naturmangfold og klima enda tettere sammen for å gi gode råd og løsninger til samfunnet.

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: