Nyheter

 

Prøv deg som naturforsker i sommer!
31. juli 2020

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har mange pågående forskningsprosjekter rundt omkring i landet, og vil gjerne høre om arter du ser.

Oppdaget Norges sjeldneste mygg
21. juli 2020

Sondre Dahle stikker trolig av med prisen for årets myggfunn. Trehullmyggen var ikke sett på over 90 år her i landet, da NINA-biologen oppdaget den i Kristiansand nå i sommer.

Linden frikjennes for humledød
17. juli 2020

Lindetrær i bynære strøk har stått laglig til for hugg når massedød av humler skal forklares, men de fleste humlene ser ut til å sulte i hjel, dø av alderdom eller bli spist av fugler.

Lokalbefolkningen har eierskap til Hardangervidda
16. juli 2020

Folk med lokal tilhørighet til Hardangervidda reagerer i større grad på forsøpling, slitasje og trengsel enn tilreisende. Mange av de lokale mener de bør få større innflytelse i forvaltningen av villrein enn i dag, viser ny rapport.

Vil ildtegen eksplodere i Norge?
15. juli 2020

Ildtegen har spredt seg som ild i tørt gress i Nord-Europa de siste 15 årene, og insektarten er et av de nyeste tilskuddene til norsk fauna. Men hvordan kom den seg hit?

Algoritmer og fjernmåling kan hjelpe sjøørreten
13. juli 2020

Uten å sette sine føtter i en ørretbekk, har NINA-forskere utviklet en ny metode for å finne ut hva som kan stoppe sjøørreten fra å nå fram til de viktige gyteplassene i elvene.

Ålens gåtefulle liv – på podkast
10. juli 2020

Den kan puste med huden, blir født uten kjønn, gjør alt for å unngå å bli spist og ble gitt opp av Sigmund Freud. Forskerne klør seg fortsatt i hodet for å løse gåtene rundt den urgamle, lyssky og kritisk truede ålen.

Fjellreven sprenger grenser mot øst
9. juli 2020

En av fjellrevene som ble satt ut på Varangerhalvøya i fjor har gjort russer av seg. Utveksling av gener over grensa mot øst er viktig for at den kritisk truete arten skal overleve i Skandinavia.

NINAs høringsinnspill til Nasjonal transportplan
9. juli 2020

NINA har kommet med innspill til hvordan Nasjonal transportplan (NTP) 2022-2033 kan ta bedre hensyn til naturen og bidra til å redusere tap av arealer.

Mandalselva – fra forsuring og vannkraftregulering til kalking, reetablering og miljødesign
3. juli 2020

Mandalselva gikk fra å være ei "død" elv til å bli ei populær lakseelv. Les suksesshistorien om hvordan vassdraget ble gjenopplivet!

De første tallene fra årets luseovervåking er klar
2. juli 2020

De foreløpige resultatene fra årets overvåking av lakselus på villfisk viser at utvandrende laksesmolt trolig ble negativt påvirket av lakselus i Boknafjorden og Hardangerfjorden. For sjøørret har lakselus trolig negativ effekt i deler av de undersøkte områdene opp til sør i Trøndelag

Lærerikt besøk for statsråden
1. juli 2020

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn fikk en smakebit av NINAs fagområder da han stakk innom for en sommervisitt denne uka.

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: