Nyheter

 

Forskere vil undersøke hvordan vindkraft påvirker insekter
29. november 2019

Vindkraftverk påvirker trolig ikke det totale antallet insekter i Norge i særlig grad. Likevel anbefaler forskere å vurdere effekten på særlig sårbare populasjoner før vindkraft bygges ut.

Ny podkast: Superhelten i havet
29. november 2019

På land er den klønete, i lufta bruker den så mye energi på å fly at det nesten ikke er verdt det, men i havet kommer de skjulte superkreftene frem.

Red skin disease hos laks
27. november 2019

Flere land har registrert lignende hudforandringer og dødelighet hos laks de siste årene. Nylig møttes forskere og forvaltere fra åtte land for å avdekke om det er samme sykdom.

Vil overvåke plast i gulp og skit fra sjøfugler
22. november 2019

Store mengder plast flyter rundt i havet. Det meste i form av mikroplast, som ofte havner i magen til sjøfugler. Nå vil sjøfuglforskere overvåke plastmengden i gulp og avføring.

Norges palsmyrer tiner bort
22. november 2019

De artsrike palsmyrene er en av naturtypene NINA overvåker for å følge med på hva som skjer når klimaet endres. Nå er mange av dem i ferd med å forsvinne for godt.

Nasjonal kartlegging av spredning av ferskvannsfisk
21. november 2019
Ulovlig spredning av fremmed ferskvannsfisk er en økende problem. Meld fra til NINA dersom du har observert en fremmed fiskeart i år.
 
Statusoppdatering om sjøørret fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning
21. november 2019

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning har kartlagt tilstanden til sjøørretbestander i Norge. Nesten halvparten av sjøørretbestandene er i dårlig tilstand. Lakselus er den klart største negative påvirkningen, men også landbruk, vannkraftregulering og veibygging har stor negativ effekt.

Skal gjøre løsningene fra Naturpanelets rapport tilgjengelige for politikere og forvaltning
18. november 2019

Trine Hay Setsaas fra Norsk institutt for naturforskning er Vest-Europas representant i en arbeidsgruppe under Naturpanelet (IPBES) som skal lede arbeidet med å tilgjengeliggjøre løsningene som Naturpanelets rapporter presenterer.

Gytegrusen gjør susen for lakseeggene
18. november 2019

Å legge ut gytegrus har bedret forholdene for eggene til laksefisk i Akerselva i Oslo. Det viser målinger gjort av forsker Jon H. Magerøy i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Tettere samarbeid mellom natur- og klimaforskning
14. november 2019

Klimaet påvirker naturen, og naturen påvirker klimaet. NINA ønsker derfor å knytte forskningen på naturmangfold og klima enda tettere sammen for å gi gode råd og løsninger til samfunnet.

Statsbesøk fra Slovenia: NINA formidlet kunnskap om bier
8. november 2019

De viktige pollinatorene var en egen post på programmet da Slovenias president Borut Pahor besøkte Kongefamilien i går. 

Bygger hytter i unike villreinområder
6. november 2019

856 nye frititidsbygg er satt opp i villreinens leveområder de siste fem årene. NINA-forskere frykter at byggingen bidrar til å splitte opp områdene i enda større grad.

 

Vi strømmer fagseminaret om naturmangfold og klima i morgen
4. november 2019

Naturmangfold og klima er tema for det åpne fagseminaret på NINA-dagan tirsdag 5.november kl 13 til 16. Her finner du informasjon om strømming.

Summende statsbesøk fra Slovenia
1. november 2019

Pollinatorer står i sentrum når Slovenias president, Borut Pahor, besøker Norge og Hans Majestet Kong Harald. Villbier, honningbier, bievennlige byer og folkeforskning er blant det de får høre mer om.

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: