Alle de målte verdiene av radioaktivt cesium i kjøttprøver fra hjortevilt i 2009 ligger godt under Strålevernets grenseverdier for vilt, viser NINA rapport 549.
Frivillig skogvern bidrar i stor grad til bedre dekning av norsk naturvariasjon, og har minst like god dekning av store skogområder, viktige naturtyper og leveområder for rødlistearter som deler av annet skogvern. Likevel er det et stykke igjen til myndighetenes mål for skogvernet er innfridd.
Kartlegging av jordboende sopp i kalkområdet i Bamble-Porsgrunn har gitt mange overraskende funn for området, inkludert en ny art for vitenskapen og fem arter som aldri før er funnet i Norge.
Det er hittil dokumentert 4 ynglinger av fjellrev som er satt ut fra avlsprogrammet på Dovrefjell. Minimum 24 valper er observert ved disse fire hiene. I tillegg antas det at en utvandrer, satt ut på Dovrefjell i fjor høst, er far til et kull på minimum 5 valper, i Helags i Sverige. Det er også full klaff i avlsstasjonen med 8 av 8 mulige kull og ca 55 valper som vokser seg klar for utsetting i norske fjell i løpet av høsten.
Endelig foreligger boka som bør leses av alle som fulgte ivrig med i vårens store debatt om ”det store gapet” mellom naturvitenskapen og samfunnsvitenskapen. Dette er det definitive framlegget om biologiens rolle i mennesker og samfunn.
De viktigste områdene for biologisk mangfold er vernet i alt for liten grad. Spesielt gjelder dette produktivt areal i lavlandet og langs kysten av Sør-Norge Verneområdene i Norge utgjør over 2600 områder og dekker mer enn 60 000 km2. Disse verneområdene er imidlertid svært skjevt fordelt, med størstedelen av arealet til fjells og mot nord.
NINAs årsmelding for 2009 beretter om et godt fjorår, samtidig med at NINA fortsetter å rette blikket fremover.
NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.Følg oss på: