Nyheter

 

Fiske på villaksens favorittmat i havet gjør laksen tidligere kjønnsmoden
25. februar 2022

Laksen i Tanavassdraget er mindre enn tidligere når den går opp i elva for å gyte. Forklaringene er overraskende.

Reisa knytter fjellrevene sammen
18. februar 2022

Reisa Sør kan bli et knutepunkt for fjellreven i nord. Tidlig i februar ble 25 valper satt ut på fem ulike hi, for at fjellreven skal etablere seg i området og etter hvert spre seg videre på Nordkalotten.

Endringer i havtemperatur bidrar til bestandsnedgang hos lunde
16. februar 2022

Ved hjelp av en mer enn 100 år lang tidsserie på utbytte av jakt på lunde Fratercula arctica på Island har forskere funnet sammenhenger mellom havtemperatur og produksjon av lundeunger.

Muskelkraft eller el-kraft på sykkel i nasjonalpark?
16. februar 2022


El-sykler kan gi økt slitasje på naturen og forstyrre dyrelivet. Samtidig gir de nye brukergrupper tilgang til fjellheimen, viser en undersøkelse fra Jotunheimen.

Blir det mer koronasmitte av at folk løper i parken?
15. februar 2022

I mange land har myndighetene stengt parker og hindret folk i å bevege seg utendørs for å begrense spredningen av koronaviruset. Men bremset det egentlig smitten?

Anne Catriona Mehlhoop disputerer
14. februar 2022

Hvordan kan vi redusere den negative påvirkningen på planter og dyreliv ved bygging av ny infrastruktur? Dette har vært tema for doktorgradsavhandlingen til Anne Catriona Melhoop, som hun forsvarer 18.februar.

Kartlegger laksens leveområder fra lufta
14. februar 2022

En jobb som er nær umulig fra bakken blir lett når vi kombinerer dronebilder og flybilder med nye metoder for databehandling. En ny NINA-rapport viser hvordan.

Statsrådbesøk på NINA-huset
11. februar 2022

Torsdag var Klima- og miljøminister Espen Barth Eide på besøk på NINA-huset i Trondheim. Der fikk han høre mye spennende fra NINAs forskning på naturen, blant annet om overvåking av insekter, havnespy og store rovdyr. 

Grasrota kan styrke tilliten til rovdyrforskningen
10. februar 2022

Grasrotforskere kan bidra til å styrke lokalsamfunnenes tillit til forskning på rovdyr. Forutsetningen er at grasrotforskerne får mulighet til å formidle erfaringer og resultater på uformelle arenaer i nærmiljøet.

Helene Figari disputerer
9. februar 2022

Ved å studere folks forestillinger om naturen, kan vi øke vår forståelse av hva som driver konflikter rundt ville dyr og natur. Dette er temaet når Helene figari forsvarer sin doktorgradsavhandling 14.februar.

Når er det realistisk å utrydde fremmede planter?
9. februar 2022

Det kan koste milliarder å beskytte naturmangfoldet mot fremmede karplanter, men det blir fort dyrt å la være. Et nytt temahefte skal lette arbeidet med å prioritere innsatsen.

Forskere fanger villsvin med kamerafeller
8. februar 2022

Kombinasjonen kamerafeller og jaktstatistikk gir oss muligheten til å overvåke bestanden av villsvin i Norge de kommende årene.

Kartlegger havnespy med miljø-DNA
2. februar 2022

En vannprøve er nok til å avsløre om den uønskede fremmedarten havnespy har etablert seg i et havneområde.

Unge lomvier rammet av omfattende massedød høsten 2021
2. februar 2022

Døde lomvier på strendene i flere europeiske land har vakt oppsikt. Samarbeid om datainnsamling og analyser gir nå klare indikasjoner på hva fuglene døde av.

Kan kjemikalier fra bildekk forårsake fiskedød i norske lakseelver?
1. februar 2022

Bildekk inneholder et kjemikalie som omdannes til et stoff som kan være svært giftig for fisk, viser amerikanske undersøkelser. Norske forskere har i en mindre studie avdekket overraskende mengder av giftstoffet i avrenningsvannet fra veinettet.  

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: