Resultatene fra årets overvåking av lakselus tyder på at det i år har vært lavere infeksjonspress langs deler av Vestlandet (Rogaland, Hardanger, Sogn) og Midt-Norge (Trondheimsfjorden) på våren og forsommeren enn det som ble observert i fjor.
9 av 14 fuglearter har gått betydelig tilbake i de skandinaviske fjellene i løpet av 2000-tallet. Det var en gjennomsnittlig bestandsnedgang på 30 % i perioden 2002 til 2012. Det viser omfattende overvåking fra Norge, Sverige og Finland.
Snøscooterkjøring i utmark ga mer støy og belastning i de kommunene som etablerte et forsøk med egne løyper. Men viktige spørsmål står ubesvart, skriver Margrete Skår, ansvarlig for evaluering av forsøkene.
Et femetasjes forskningsbygg i tre, på en sokkel som blant annet rommer laboratorier og møtesenter. Men også en isbre, eller et svaberg. Et grønt signalbygg som utgjør avslutningen på Gløshaugplatået: et bygg for moderne kunnskapsarbeidere.
Forskere og insektinteresserte rapporterer om langt færre insekter i år enn tidligere. Spesielt på Østlandet har det vært lite av både veps, bier og sommerfugler i sommer. Været får skylda. Dette betyr at de mest sårbare artene kan forsvinne fra visse lokaliteter.
Berghumle og lapphumle er to forskjellige arter. Det har NINA-forskere bekreftet ved hjelp av DNA-strekkoding.
CEDRENS designhåndbok for kraft og laks blir mottatt med spent forventning av kraftbransjen og forvaltningen. Nå har brukerne et godt kunnskapsgrunnlag for å vurdere og utforme regulerte vassdrag til beste for både laksen, økologien og kraftproduksjonen.
Norsk institutt for naturforskning (NINA) tester ut tiltak som skal redusere faren for at fugler kolliderer med vindturbiner.
Bier og andre pollinerende arter er i tilbakegang, men gjennom økt kartlegging oppdages det nå nye arter. De to siste årene er det blitt funnet 25 nye pollinerende insekter i Norge!
Hva reven sier har de fleste fått med seg i løpet av uka. Men det er mye mer å lære om rever. Felles Fjellrev vil skape interesse for fjellreven i en serie informasjonsprodukter rettet mot barn og unge.
Gjess på vei til Svalbard raster på innmark i Norge og utgjør en utfordring for landbruket. Evaluering viser at miljøtilskuddsordning reduserer konflikten mellom gårdbrukere og gjess.
NINA har gitt ut en rapport som sammenstiller kjent kunnskap om effekter av treslagsskifte og treplanting på biologisk mangfold.
I de største nasjonale laksefjordene er det mindre lus på sjøørreten enn i de mindre laksefjordene. Årsaken er blant annet avstanden til nærmeste oppdrettsanlegg.
Forskerne har lenge ment at det kun er et tidsspørsmål før sibirhumla,Bombus semenoviellus, kommer til Skandinavia. Nå er første funn registrert i Norge.
På nåværende stadium er verken dataene eller metodene presise nok til å vurdere påvirkningen fra lakselus på vill laksefisk. Både manglende datagrunnlag og måten vannforskriften deler inn de ulike vannområdene på, er bakgrunn for konklusjonen.
NINA ønsker å finne ut mer om hvordan gjenutsetting påvirker fiskens atferd og overlevelse. Kr 500 i dusør til den som rapporterer om merket fisk.
Ved hjelp av ørsmå lysloggere har forskere avdekket fjelljoens trekkruter: fra Arktis til Afrika. Studien viser at fuglene er avhengige av mer enn bare det arktiske økosystemet.
For første gang på hundre år har et havørnpar lyktes i å få fram unger i Irland. De etter hvert så berømte ørnene kommer opprinnelig fra Frøya.
For første gang er ulveparet som har slått seg ned i Østmarka utenfor Oslo blitt fotografert sammen. De unike bildene ble tatt 28.april i år av et viltkamera som tilhører Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Mer ekstremvær og temperatursvingninger om vinteren stresser naturen. Spesielt i nord kan et endret vinterklima få store konsekvenser for vegetasjon og dyr.
NINA kartlegger spredning av fiskearter i norske vassdrag-vi vil gjerne ha din hjelp til å kartlegge utviklinga de siste 10-20 åra.
Oppvarming i nord fører til at skillet mellom årets sesonger blir mindre markant – vår og høstperiodene blir kortere. Vi nærmer oss et Mellom-Europeisk klima i nord.
I fjor ble 5.000 eksemplarer av «humleplakaten» revet bort på rekordtid. Nå har Artsdatabanken, NINA og Hageselskapet igjen gått sammen og laget en ny og bedre utgave av den populære plakaten!
Mange steder har toppene i smågnagernes velkjente syklus opphørt, trolig på grunn av klimaendringer. En gruppe forskere har sammenliknet bestandsendringer hos flere smågnagerarter i Europa. Resultatene publiseres i dag i Science.
Studie av radiomerket ørret i Hemsila viser at fisken ikke endrer atferd på grunn av fang-og-slipp fisket i elva. Metoden har bidratt til å opprettholde et attraktivt fluefiske etter storvokst ørret i elva, og kan vise seg å være et nyttig forvaltningsverktøy i denne typen elv.
Gåsebeiteforsøk bekrefter gårdbrukernes rapporter om avlingstap på grasenger i Trøndelag.
Til tross for få ynglinger i 2012, nådde vi likevel en milepæl i arbeidet med å bevare fjellreven i Norge. For første gang siden fjellrevovervåkinga startet har vi identifisert mer enn 100 individer fra DNA. Den norske fjellrevbestanden teller nå anslagsvis 139 fjellrever - en fordobling på få år.
Forventet klimaendring gir godt nytt for reindriftsnæringa: Tidligere vår gir mer kalv og muligheter for rein med høyere slaktevekt.
Bevaring av gammel skog er viktig for bevaring av både biologisk mangfold og skogens karbonlager. Dette er i liten grad fanget opp i dagens skogpolitikk. Ny rapport sammenfatter dagens kunnskap om karbonbalansen i gammel skog i Norden.
Velvaksne fjellrevkvalpar frå avlsstasjonen på Sæterfjellet sett ut på to stader i Hallingskarvvet nasjonalpark nordaust for Finse.
Laksesmolt som blir behandlet med medisin mot lakselus før den settes ut har 1,17 ganger større sannsynlighet for å overleve og bli gjenfanget som voksen laks enn det ubehandlet smolt har. Den behandlete smolten blir gjerne litt større etter ett år i havet enn den som ikke får behandling.
Mildere vintre gjør det ikke mer levelig for dyrelivet på Svalbard, tvert i mot. I stedet for snø kommer regn, som fryser til is på bakken og danner et skjold mot vegetasjonen dyrene lever av.
NINA har levert fagrapport om sjøfugl til strategisk konsekvensutredning av fornybar energiproduksjon til havs.
Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i byer, og urbaniseringen øker. Innen 2050 har andelen steget til to tredeler. Samtidig øker behovet for naturressurser. Økosystemtjenester kan være et nyttig begrep i byplanlegging. Det lar oss konkretisere kostnadene av nedbygging av grøntarealer veid opp mot fordelene med fortetting.
NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.Følg oss på: