Nyheter

 

Avmagret rein blir rovdyrmat

Publisert: 23. juli 2012
Tekst: Oddmund Rønning

For mange rein på beitene i Finnmark gir mange små og svake dyr som lett blir tatt av rovdyr.

Avmagret rein blir rovdyrmat
Høyt reintall i Finnmark gir mange små og svake dyr som fyller matfatet for rovdyrene. Foto © Madeleine Lagergren

Dette er et av funnene i en ny NINA-rapport om rovvilt og reindrift.

- Arbeidet vårt bekrefter at tapet av rein til rovdyr i Finnmark i stor grad består av dyr som det er grunn til å tro ellers ville dødd av sult, sier Torkild Tveraa, seniorforsker i NINA.

Den nye rapporten presenterer resultater fra prosjektet ”Rovvilt og reindrift”. Hovedmålsettingen med prosjektet har vært å vise hvordan variasjon i driftsform påvirker vektutvikling og sårbarhet for ugunstig vinterklima og rovdyr innen reindriften i Finnmark.

Ikke bærekraftig

Dagens kunnskap tilsier at store rovdyrskadeerstatninger knyttet til kompensatorisk tap vil virke mot målsetningen om en økologiske bærekraftig reindrift.

Hvis rovdyr primært tar dyr som er svekket av sult eller andre forhold og som er forventet å dø uansett, er dette i litteraturen referert til som kompensatorisk tap. Tap av dyr til rovvilt som ellers ville ha overlevd refereres til som additivt.

Økende reintetthet

Økende reintetthet over de siste ti årene har resultert i større konkurranse om matressursene. Økende konkurranse har ført til et økende vekttap gjennom vinteren og et påfølgende økt behov for å gjenvinne kroppsreservene gjennom sommeren. Dette medfører at en økende andel av simlene prioriterer sin egen vektutvikling framfor produksjon av kalv. Dette gjør seg spesielt gjeldende i år med sein sommer og lav planteproduktivitet.

- Lav kalvetilgang og store omsøkte rovvilttap er særlig gjeldene i år med sein sommer/lang vinter og lav planteproduktivitet, sier han. Videre finner vi at antallet rein som blir dokumentert eller antatt drept av ørn, jerv og gaupe går opp etter år med lave slaktevekter. Men vi ser også at tapet til jerv og gaupe øker med økende antall dokumenterte ynglinger / familiegrupper av rovviltet. Tapet til ørn og jerv går derimot ned med økende gaupebestander.

Lav produktivitet

Rapporten bekrefter tidligere studier som tilsier at tapet av rein til rovdyr i Finnmark i stor grad består av dyr som det er grunn til å tro ellers ville dødd av sult. Inntil reintallet går betydelig ned og slaktevektene tilsvarende opp vil det trolig være rikelig tilgang på avmagrede og svake dyr for fredet rovvilt i regionen. - Rovdyrene i Finnmark har per i dag derfor trolig liten effekt på produktiviteten innen reindriften i regionen, sier Tveraa.

På grunn av høyt reintall og lave slaktevekter er det forventet at produktiviteten vil være lav og tapene store også i årene som kommer.

 

Mer om dette:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: