Nyheter

 

Elvemuslingseminar i Stjørdal

Publisert: 2. februar 2015
Tekst: Anne Olga Syverhuset

De to nærmeste dagene får en rødlistet musling fullt fokus i Stjørdal. Da møtes forskere og forvaltere for å diskutere tiltak for elvemuslingen i Norge.

Elvemuslingseminar i Stjørdal
Den rødlistede elvemuslingen er en viktig art som filtrerer vannet og bidrar til å opprettholde god vannkvalitet i elva. En voksen elvemusling kan rense 50 liter med vann i døgnet! Foto: Bjørn Mejdell Larsen / NINA.

-    Seminaret skal sette fokus på nødvendigheten av å gjennomføre gode tiltak for å opprettholde de bestandene vi har av elvemusling i Norge. Og så skal vi høste erfaringer av de tiltakene som er forsøkt, sier NINA-forsker Bjørn Mejdell Larsen.

Larsen sitter i programkomiteen for seminaret som blir arrangert av Fylkesmannen i Nord-Trøndelag i samarbeid med Miljødirektoratet 3.-4. februar. Over halvparten av den europeiske bestanden av elvemusling lever i Norge, noe som gir oss et særlig ansvar for å ta vare på den utrydningstruede arten.

-    For å kunne sette i gang tiltak for å hjelpe elvemuslingen, må en først undersøke hva årsaken er til at de ikke trives. Vi må kartlegge trusselfaktorene og identifisere problemene som er knyttet til manglende rekruttering. Årsaken kan ofte ligge langt fra selve elva, og det innebærer at vi må se på hele nedbørsfeltet, forklarer Larsen.

Det krever samarbeid på tvers av fagfelt, og at ulike aktører spiller på lag.

Foruten forskere og de fleste fylkesmennene, er også Miljødirektoratet, NVE, Statens Vegvesen og ulike konsulentfirmaer blant deltakerne.

Program.

Kontaktperson i NINA: Bjørn Mejdell Larsen

 

Les flere saker om elvemusling på nina.no:

Elvemusling forteller om tilstanden i elvene

Elvemuslingen - en kresen haiker

Elvemuslingens siste skanse i Estland

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: