Nyheter

 

Endring i jaktutøvelsen gir bedre forvaltningspraksis for kortnebbgås

Publisert: 25. juni 2009
Tekst: Camilla Næss

Den økende bestanden av kortnebbgås har medført økte konflikter med landbruksinteresser i Nord-Trøndelag. Regionale forvaltningsmyndigheter stimulerer derfor til økt jakt for å regulere bestanden. NINA-rapport 431 fremstiller konkrete forslag til en bedre jaktpraksis

Endring i jaktutøvelsen gir bedre forvaltningspraksis for kortnebbgås
I en studie finansiert av Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har forskere fra NINA, Danmarks Miljøundersøgelser, NIKU og Norut Alta foretatt en evaluering av gåsejakta i Nord-Trøndelag høsten 2008. Prosjektets hovedmål har vært å kartlegge jaktaktivitet og kortnebbgjessenes arealbruk om høsten for å bidra til en bærekraftig jaktutnyttelse i regionen.

Kortnebbgåsa hekker på Svalbard, og raster blant annet i Nord-Trøndelag. På vårparten kan dette føre til beiteskader som har økonomiske konsekvenser for flere gårdbrukere. Flere har derfor ytret et ønske om at bestanden bør reduseres. Kortnebbgåsa er en jaktbar ressurs som anses å tåle en økt beskatning, og regionale forvaltningsmyndigheter har stimulert til økt høstjakt for å regulere bestanden. En forutsetning for maksimal jaktutnyttelse er en samordning av grunneierne og en bedre organisering av jakta i de aktuelle områdene.

Rapporten påpeker at enkle justeringer av jaktpraksisen i stor grad vil bedre forvaltningspraksisen for kortnebbgås, og sammenfatter seks konkrete forslag til fremtidig gjennomføring av gåsejakta i Nord-Trøndelag.

Kontaktperson i NINA: Ingunn M. Tombre
 
Her kan du lese mer:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: